מה מנגולד?

(מונו, רס"ר מטבח)

 

 

***********************************

 

עלי מנגולד ממולאים


מסירים מכל עלה מנגולד את החלק הלבן

(ושומרים אותו) בצורה כזו:

 

 

חולטים את החלק הירוק כמה דקות להתרככות

(שומרים את המים- לאחר שיצטננו הם יהיו דשן מעולה לגינה)

 

 

פורסים את העלה החלוט על משטח העבודה, אם קרוע מניחים עליו עלה נוסף

ויוצקים לתחילתו מלית, מקפלים את השוליים הצדדיים פנימה ואז מגלגלים לכל האורך

(הפעם בחרתי מילוי אורז, מעורבב עם בצל מטוגן, עגבניות ועשבי תיבול מהגינה)

 

כשהם נראים כמו קיטבג מלא מעמידים למסדר

 

 

מכינים רוטב.

מטגנים בצל. מוסיפים עגבניות, גבעול לבן פרוס, רסק עגבניות,

פלפל חריף, מלח, בהרט, כמה עלי נענע, מעט מים.

מניחים מעל את הממולאים, מכסים ומבשלים כשעה.

 

 

סוחטים מעל לימון בשביל הפסססס...והתחסל.

 

ובעניין המילוי...הנה כמה רעיונות אבל האופק כמובן פתוח...

אורז מאתמול עם נענע, בצל קצוץ, פטרוזיליה, עגבניות קצוצות,

תבלינים, עם או בלי בשר.

או

עדשים, עשבי תיבול, לימונים כבושים.

או

בורגול עם ירקות מגוררים, רסק עגבניות ותבלינים.

או

קינואה עם גבינות, עשבי תיבול ורכז רימונים.

או

פירות יבשים קצוצים מוקפצים על בצל קצוץ, סלק קצוץ,

סילאן, סויה, מלח, בהרט, קינמון.

או

פטריות קצוצות מוקפצות שם בצל, שום, עשבי תיבול,

סויה, נגיעת צ'ילי ונגיעת מייפל.

*הכל הולך, העיקר שיהיה במילוי משהו שמרטיב ומאחד.

*גם הרוטב יכול להשתנות ולהתאים למילוי.

 

*********************************

 

סלט מנגולד חריף-חמוץ שאין עליו

זוכרים את הגבעולים שנשארו מהממולאים? הנה סלט מעולה, 3 דקות הכנה.

מקפיצים בכמות נאה של שמן זית גבעולי מנגולד קצוצים, בצל קצוץ, כמה שיני שום,

עשבי תיבול מה שיש בבית...זעתר, כוסברה, נענע, פטרוזיליה...

וגם 2 כפות ממרח עגבניות מיובשות ופלפל חריף כמה שאוהבים.

מלח, פלפל ולפחות שני לימונים סחוטים. מעבירים לקערה ולמקרר.

הקפצה מהירה שישאר פריך, סלט מעולה!!!

 

 

*************************************

 

מרק מנגולד ושעועית (סמיך, חורפי וטעים)

 

שמן זית בסיר גדול ועליו קוביות בצל גדול, 5 עגבניות פרוסות, 5 גבעולי מנגולד פרוסים,

4 שיני שום, פלפל אדום פרוס, כמה ענפי סלרי קצוצים ושעועית אדומה שהושרתה כמה שעות.

מקפיצים כמה דקות

 

 

מוסיפים שלושה צרורות שלמים של נענע, סלרי וזעתר וגם פלפל חריף או שניים,

עוד כמה עלי מנגולד קצוצים, מלח, פלפל, פפריקה, ג'ינג'ר, בהרט, 2-3 כפות סילאן,

3 כפות אבקת מרק אורגנית או פשוט עוד תבלינים, 3 כפות רסק עגבניות.

לא לפחד מכמויות העלים, כל המרבה משובח והכל מצטמצם לעונג צרוף.

 

 

מכסים במים, מבשלים בלי מכסה כשעה וחצי עד שהשעועית מתרככת,

המים מצטמצמים והמרק הופך סמיך, אם צריך תוסיפו מים.

מתקנים תיבול ומגישים עם לימון ואבקת צ'ילי ליד.

 

 

**************************************

 

 

 

ממרח שעועית מנגולד

מזלפים לסיר שמן זית בנדיבות ועוד קצת ועוד....לא להתבייש.

חותכים לפרוסות גסות מה שיש במקרר (מתכון מושלם להיפטר מירקות שכבר עייפים).

אז מה יש פה היום?

קולורבי, שומר, עגבניות, שום, בצל, צרור שלם ענק מנגולד וכוס שעועית לבנה מבושלת.

מלח, פלפל, פפריקה, פלפל חריף כי אנחנו אוהבים.

מבשלים על אש בינונית כחצי שעה ואחר כך על אש קטנה עד שרוב הנוזלים יצאו.

 

 

והכל הופך לעיסה  שאולי לא נראית פוטוגנית אבל על טוסט בשבת חורפית

היא מעלפת מעונג את בלוטות הטעם והנשמה.

 

 

*****************************************

 

גבינות במעטפת מנגולד

 

חולטים עלה מנגולד גדול ומרפדים איתו קערית קטנה

 

 

מפנקים סביב בפלפלים קלויים, חצילים קלויים, קישוא קלוי,

בצל, עגבניות מיובשות, עשבי תיבול, צנוברים...מה שבא

 

 

מערבבים בקערה ביצה, קצת קוואקר, עלי מנגולד קצוצים,

מלח, פלפל וגבינות עיזים קשות ומשובחות

(הפעם בחרנו מנצ'גו ופטי של ברקנית).

 

 

יוצקים לחלל שנשאר

 

 

מכסים בשארית עלה המנגולד ומכניסים לתנור לחום בינוני

 

 

הופכים את הקערית

 

 

פורסים, קוראים לכולם להגיע למרפסת וזוללים

 

 

*************************************

 

חביתת מנגולד בתמונה הבאה

אבל מנגולד מתאים להכל-

שקשוקה מנגולד, מנגולד עם פסטה ופטריות,

פשטידת מנגולד, רולדת בצק פריך ממולאת מנגולד...

שיהיה לבריאות ובהנאה!

 

 

 

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר