תווית אורגנית

עניין התוויות האורגניות בארץ עולה שוב ושוב. כתבנו כמה מילים משלנו.
לצערנו לא אחת אנחנו נתקלים במוצרים המתהדרים בתווית אורגנית בלי שיהיו כאלה,
וגם הפוך- מוצרים המיוצרים בשיטות מסורתיות שמסיבות שונות (בעיקר כלכליות)
בעליהם מעדיפים להשאירם ללא תווית אורגנית וסומכים על הלקוחות שיתנו בהם אמון.

מה זו בכלל התווית הזו "אורגני"?
קיבלנו תעודת מגדל אורגני, אנחנו מציינים "אורגני" בלוגו החווה ובכל זאת המנעד האורגני בארץ מאוד רחב.
בארץ מאות מגדלים אורגניים. רובם הגדול עובדי גד"ש או מתמחים בגידול בודד, רק חלקם הקטן כמונו עובדי גני ירק.

המגדלים האורגנים הגדולים עובדים בשיטת המונוקולטורה, כלומר גידול בודד על פני שטח נרחב,
בשיטה זו מובטחת להם מסה גדולה של תוצרת, הוצאות קטנות וידועות מראש והכי חשוב כמות שקל למכור לחברות החלוקה הגדולות.
אבל קורה אצלם בשדה האורגני? שטח אדמה של מאות דונמים שהופקר מסביבתו.
מה זאת אומרת?

צמחים שבחרו להתפתח בו טבעית מסולקים, חרקים שחיים בהדדיות עם צמחי המקום מסולקים.
יונקים, נברנים, ציפורים, זוחלים, חיידקים, מיקרואורגניזמים...מסולקים.
לאן? זה כבר לא משנה ולא מפריע לאף גורם מפקח ובטח שלא נבדק בדרך לתעודת המגדל האורגני.
העיקר שיהיה פה שדה נקי מהפרעות בדרך לירק הנכסף.
ומה איתו עם הירק הכובש? איך הוא גדל?
קל לו שם בשדה האורגני, בין מליוני אחיו הוא חי בשלום.
הוא לא צריך להילחם על מקומו בקרב השורשים המשתרגים אחד בשני, המתעבים, המתארכים והחותרים להיאחזות בקרקע,
על כן שורשיו חלשים ופשוטים ובהתאמה גם הירק אותו הוא נושא.
עד שמגיעים המזיקים, היחידים, אלה הנמשכים אל אותו הירק, האיזון הביולוגי הופר ונראה שאין להם אויבים וכאן אוכלים ככל יכולתך.
חגיגה. זה נכון, אם הם לא לוקחים בחשבון את החקלאי.
הוא חייב לעמוד ביעדים, להחזיר השקעה ולטפל במזיקים.
איך? גם לזה יש בארץ פיתרונות אורגניים. שימוש בחומרי הדברה המותרים בשימוש בחקלאות האורגנית.
פחות אגרסיבים, נכון. אבל חומרי הדברה.
וגם לא מדובר על הגבלה כמותית- כמה שצריך! עד שהמזיק מומת או שכמותו תצומצם משמעותית.
והוא רצה רק לאכול...
קטילת מזיקים בכל דרך תגרום להפחתתם אך יחד איתה יעלמו גם הטורפים הטבעיים,
מה שיגביר שוב את קצב התרבות המזיק, עלייה במינון החומר הקוטל וחוזר חלילה...
מה קיבלנו לצלחת שלנו? ירק דל בערכים תזונתיים, עשיר ברעלים ובדרך גם נתנו יד לפגיעה בסביבת חייים.
אבל...שימו לב! על האריזה יש תווית "אורגני".


אז למה קשה לנו עם התווית אורגני?
כי בתוך הקטגוריה "אורגני" נכללות שיטות גידול שלא הולכות יד ביד עם הגישה האורגנית שלנו.
בארץ יש כמה גני ירק אורגניים שעובדים בשיטות מסורתיות.
גן ירק אורגני מסורתי יקבל אתכם לסיור בשטחיו,
אתם תמצאו בו עשרות גידולים בעירבוביה או בערוגות ישרות סמוכות,
אתם תפגשו בעשבי הבר, בעשרות ציפורים, בחרקים, בעלים מכורסמים.
אם יתמזל מזלכם אולי ידרוך עליכם קיפוד או ינתר עליכם חגב.
לא תמיד יהיה לכם נעים לטייל בו. בקיץ למשל הרגבים יפצעו אתכם
וילווה אתכם ריח חמוץ של שאריות החורף הנרקבות על הקרקע,
מתפרקות לתוכה ומעשירות אותה לקראת השנה הבאה.
באביב תפלסו דרככם לחפש ירק בודד בין סבך עשרות עשבי הבר.
אבל בסתיו ובחורף תרגישו איך האדמה, האוויר, השמיים, וכל החיים עליהם ומתחתם מעגל שלם, מושלם.
חקלאות אורגנית מסורתית דורשת סבלנות, היא קשובה לשטח, מעודדת פעילות ביולוגית על הקרקע ובתוכה
ומתקיימת לאורך זמן, מרבה בזנים בריאים וחזקים ומשלבת את גידוליה בין הצמחייה הקיימת, המקומית.
המזיקים ליבול הם דיירים וותיקים ויש להבין את חשיבותם בגלגל האיזון טורף-נטרף ולעודד מחזורי חיים ותהליכים מקומיים.
זהו תהליך ארוך ומתמשך עם העמקה מוסרית וראייה של האדם, הצמחייה, החי,
הקרקע והאוויר כמערכת אחת בלתי נפרדת.
גן ירק אורגני יקיים סביבו קהילה תומכת ונתמכת, הקשר אל קהילה כזו מעודד קשר עם הקרקע,
תורם לריפוי האדמה, לשימור ערכים של חברות ועזרה הדדית, לשמירה על המגוון הביולוגי המקומי,
לנגישות למזון נקי מרעלים ובעל חוזק טבעי, להוגנות סביבתית ואחריות כלפי ילדנו ונכדנו.

שאלת התווית האורגנית עולה שוב ושוב, קראתי, שמעתי, ראיתי...למי להאמין?
גם אנחנו מתוסכלים מהשיטה בארץ, לא אחת אנחנו מתלבטים בחשיבות הפיקוח,

איזו הגנה חברות הפיקוח נותנות למושג "אורגני" ולעקרונותיו אותם הם מציגים בדפי האתרים שלהם?

מה שאורגני בעיניהן לרוב לא אורגני בעינינו.
ודווקא בגלל שהשוק מאוד מבלבל ומעורר חשדנות חשוב להקפיד על פיקוח גן הירק ולהחזיק תעודה.
כי יש צורך בשקיפות, באמון, בהצהרת כוונות.

כי בארץ יש גם גני ירק שלא שולחים תוצרת לבדיקות או שמטפלים בחומרים כימיים.
חשוב שהמגדל יציג תעודות פיקוח לקונה והכי חשוב שהקונה יכיר את החקלאי ואת שיטותיו

ויתן יד לעקרונות של אחריות והוגנות סביבתית ובריאותית.
וכמו החקלאי גם הדבוראי, האופה, טוחן הקמח...







 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר