ערמוני ערמונים

דלעות הערמונים שהגיעו אליכם עם סלי השבוע, עוררו שאלות לגבי מתכונים

אנחנו עונות....עד הפירור האחרון!

פעם בכמה שבועות אנחנו מכינות תערובת תיבול שתלווה אותנו תקופה,

הפעם היא נראית כך. התבלינים יכנסו לכל התבשילים ואפילו לתה ולחביתה

השבוע כתשנו זרעי שומר, זרעי חרדל, זרעי כוסברה, מלח ים אטלנטי, זעתר מיובש,

כמון, נענע מיובשת, קינמון, ציפורן, כורכום, פלפל שחור, פלפל לבן. חבל שלא היה לנו צ'ילי.

תערובת התיבול תשדרג כל ארוחה, תבשם את הבית, בקיצור תעשה לנו טוב על הנשמה!

___________________________

מה עושים עם דלעת ערמונים?

זה מייל בנושא דלעות ערמונים, אז דבר ראשון זרקנו כמה ערמוניות לתנור, בשלמותן.

הוצאנו כשהתרככו מעט, חרצנו והרחנו להשראה...

__________________

1. פשוט בתנור

אחת מהן פרסנו, תיבלנו ושלחנו לתנור להשתזף, שיהיה את מי לפנק עם הטחינה.

_____________________________

2. דלעות ערמונים ודלעות יפניות ממולאות באורז הפתעות

אתם מכירים את זה שבכל שקית דגנים או אורז נשאר בסוף קצת?

אנחנו שופכות את כל השאריות לצנצנת וכל כמה שבועות מכינות אורז הפתעות.

היום יש בצנצנת שלנו אורז בשמתי מלא, אורז עגול מלא, אורז בר, אורז אדום,

עדשים חומות, כוסמת, בורגול, חיטה מלאה, קינואה.

בפעם הבאה אולי יהיו הפתעות אחרות, בכל הרכב זה תמיד מצליח.

מכינים כמו שמכינים אורז, עד שאחרונת הקטניות מתרככת, לא מפחדים מזמנים.

אם צריך מוסיפים עוד קצת מים, אם רוצים לאדות מים פותחים את המכסה...

למי האורז מוסיפים מעט מתערובת התבלינים (או לתבל איך שאוהבים).

בינתיים מקפיצים ירקות קשים שאוהבים, או מה שיש בבית, אנחנו הקפצנו שום, כרישה, שומר וגזר

הוספנו מתערובת התיבול והעברנו לקערה גדולה.

לא שוטפים את המחבת ומקפיצים ירקות שאוהבים להתקרמל מהגדול לקטן.

אנחנו הקפצנו קוביות בטטה וסלק, השתוללנו עם חופן שקדים, גרעיני חמניה,

ומלאנתלפים שומשומים מלאים, הוספנו מעט סילאן שקירמל את הכל וכיבינו את האש.

למחבת החמה הוספנו חופן חמוציות, ועשבי תיבול טריים קצוצים: בצל ירוק, נענע, עירית, זעתר...

מה שאוהבים ומה שיותר הרי זה משובח! עירבבנו.

מעבירים גם את ההפתעות האלה לקערה. כשהאורז מוכן מערבבים את הכל ביחד, מתקנים תיבול.

חצינו כמה דלעות שיצאו מהתנור, מרחנו עליהן מעט שמן זית ומילאנו באורז הפתעות.

הכנסנו לתנור לעוד כמה דקות והגשנו. יצא שווה!

________________

3. פירה דלעת ערמונים ובטטה

את שאר הדלעות שחצינו רוקנו מהחרצנים, הוספנו שתי בטטות, שמן זית

(אפשר כמובן גם שמן אחר, חמאה או מה שאוהבים),

מעכנו, טיגנו בצלצלי שאלוט ופרוסות שום והוספנו, תיבלנו וקישטנו בעירית קצוצה.

____________________

4. קדירת דלעת ערמונים וחצילים

חתכנו לקוביות דלעות ערמונים, קישואים וחצילים (גס), זרקנו לקדירת חרס משומנת והוספנו

רבעי בצלצלי שאלוט, כמה שיני שום, תערובת תיבול, פרוסות פלפל חריף ותרכיז תפוזים טבעי

ערבבנו טוב, כיסינו את הקדירה והכנסנו לתנור חם לשעה. הוצאנו ופיזרנו מעל בצל ירוק,

כמה עלי בזיליקום וכמה עלי נענע. יצא כמו חלום.

_______________

5. פטריות שיטאקי ממולאות בממרח טופו ודלעת ערמונים

מפרידים את הפטריות מהרגל. צורבים אותן על מחבת משני הצדדים.

בבלנדר האלוף שלנו טחנו תוכן של אחת הדלעות שאפינו, גוש טופו של "קדיתא", קצת שמן זית,

שן שום, תערובת תיבול ועשבי תיבול טריים. מילאנו את הפטריות, זילפנו שמן זית,

הכנסנו לתנור להשחמה, הוצאנו, צילמנו, כמעט הספקנו להגיד ג'ק רובינסון ונגמר הכל.

____________

סלט ליד האוכל?

6. סלט ירקות עם קוביות דלעת ערמונים, שקדים ואגוזים צלויים במייפל

קילפנו דלעת טרייה קטנה (ככה גס עם קולפן)

צרבנו קוביות דלעת ערמונים על מחבת, זרקנו גם אגוזי מלך, שקדים וחופן חמוציות,

תיבלנו בתערובת התיבול שלנו וטיפטפנו מעט קצת סירופ מייפל וחופן חמוציות

חתכנו ירקות והרבה חסה, ערבבנו עם כל הצלויים והתחלנו לאכול

כי כשאין ברירה- אין ברירה.

____________________

וגם, לבקשת הקהל,

הקרקרים הטעימים של נטע, ללא גלוטן

בקערה:
כוס קמח תירס או כוס קמח אורז
כוס ושליש פצפוצי אורז מלא
כוס גרעיני חמניה
1/2 כוס שומשום מלא/שחור
1/2 כוס גרעיני דלעת
2 כפות שמן זית
כף מלח מתובל
500 סמ"ק מים

לערבב היטב
בשתי תבניות אפייה גדולות (של התנור), על נייר אפייה לשטח את העיסה דק דק. לאפות ב-150-170 מעלות.
לאחר רבע שעה להוציא, לחתוך ולהחזיר לאפייה עוד כ-30 דקות עד הזהבה קלה.
אם לא תכינו מטבלים מראש, לא ישאר מה לטבול!

______________________
ועוד שאלה...מה עושים עם אורז בר שחור שפירסמתם?

אורז שחור או אורז בר
Zizania aquatic - אורז בר בשמו המעוברת, אך כלל לא אורז.
מדובר על קטנייה מתחזה, גרגר עשב אגמים הגדל באגמי ובביצות בצפון אמריקה,
באיזורים בהם הזרימה איטית והמים נקיים ורוויי חמצן.
גרגיריו שימשו כמזון העיקרי של האינדיאנים. טעמו אגוזי ומיוחד (מאוד)
עשיר בחלבון ומכיל כמות גדולה של פיטוכימיקלים מונעי סרטן.
מכינים אותו כמו אורז מלא, עד שמעט מהגרגירים מתחילים להיפתח ותוכנם יוצא במין ספירלה מקסימה.
הוא טעים בתוספת ירקות מוקפצים, בשילוב אגוזים ופירות יער,
טעים גם כסלט קר. בתיאבון ולבריאות!


_______________________________________
ואחרון חביב-
רוצים להשוויץ במתנה שקיבלנו לכבוד יומולדת 4 לחווה
סלסלה ובה גזרים תפורים מלבד, בעבודת יד, כל כך יפים שבא לנגוס,
עבודת ידה של אורית חורב האלופה, תודה רבה רבה אורית, אין כמוך!
ריגשת אותנו, אבל ממש...



שיהיה שבוע טעים ונעים, מלא ריחות וטעמים ואורחים וחברים סביב שולחננו.

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר