מאדאם

בכל עונה אנו נתקלים בחרקים אחרים, אנחנו כבר יודעים את מי נפגוש,

איפה הוא יבחר לבלות, איזה ירק יבחר לכלות ולפעמים את מי יבחר לעקוץ,

נעים במיוחד להיתקל בחרקים חדשים שמשנה לשנה בוחרים בחווה איזור מחייה משלהם

ולראות עם הזמן איך הם נטמעים בנוף הקטן שלנו.

בימים האחרונים,למשל, השדה עמוס בחיפושיות מזדווגות מזן תריסיות,

מהבוקר ועד הערב פרו ורבו.

הן לוקחות את העבודה כל כך ברצינות, מטיילות בזוג, אוכלות בזוג, מאבדות שיווי משקל בזוג-

אהבה תריסית

העונה הופיעו בחווה רבי הרגל, הם בנו את ביתם בתוך ערימת הקומפוסט

עולים על פני השטח בשעות הערב ומבלים בסדק החשוך בין הטרי לשכבות הרקבובית בשעות האור,

יש שם מזון ולחות בשפע ואפשר לגדול עד לגודל מירבי של כ- 12 ס"מ

ולפתח את פרקי הרגליים, שני זוגות רגליים על כל פרק ולצעוד על לא פחות מ- 150 רגליים.

רבי הרגל לא ארסיים אבל אם ירגישו מאויימים יפרישו חומר שמגרה את העור.

דווקא פיתחנו יחסי שכנות טובים איתם, מידי פעם כיבדנו אותם בערימת עלים נוספת,

הם תיחחו עבורנו את הקומפוסט, אכלו, פירקו והפרישו חומרי הזנה מעולים לאדמה שלנו,

הדקות שבין אור היום בהן אנחנו עובדים לחושך שבו הם עובדים הפכו לגדר דימיונית שבינם לביננו.

עד ש...

יצאתי לקטוף עגבניות שרי בחממה.

איך אומרים? תמונה אחת שווה אלף מילים? זו ממש הסגת גבול!

_______________________________

_______________________________

זריעה, ארגזים, קטיף, אריזה, ריצה, תיאום...

ופתאום כהרף עין יום שישי בצהריים, החווה נסגרת והכל נרגע.

מרפסת, שמש חמימה, ספרים וקנקן תה...זוהי השעה הרגועה שלי,

אני נבלעת לתוך איוריו המרהיבים של סול סטיינברג (1914-1999).

כשלפתע מאחורי: "מאדאם...?"

אני מסתובבת לחפש את המאדאם ורואה את סוקט.

סוקט הוא עובד תאילנדי חדש אצלנו בחווה ובינתיים אנחנו מתקשרים בעיקר בפנטומימה

הוא הגיע אלי למרפסת עם שקית עלים שראה שאנחנו מלקטים בשדה, מחברת ועט

לבקש שיעור פרטי, להכיר את העלים בשם ובשימוש. תלמיד חרוץ סוקט..

אני דורשת תשלום עבור השיעור-"יותר לא מאדאם! אתה סוקט-אני איילת"

"כן, כן, איילת"

עם העונה הקרירה והירוקה מגיעות אלינו הרבה פניות ושאלות בעניין עלים ומארזים,

סוקט פונה אלי ברגע השקט והנכון לעשות קצת סדר בירוקי העונה.

חלמית/חוביזה. צמח בר

חומעה/חומיד. צמח בר חמצמץ רענן

רוקט/רוקולה/אורוגולה. עלים מתורבתים.

לכל סלט או כריך. אבל הכי הכי עם עגבניות שרי, זיתים ובצל ירוק קצוץ.

סילקה/סילק/ תרד בר למילוי מאפים, חי בסלט, לקציצות ופשטידות

העלה המושלם

כף האווז. הכי טעים קציצות

חסת המצפן. עלים מרירים, טעימים בצעירותם

עלי סלק ירוקים/עלי סלק אדומים. עלים מתורבתים בטעם רענן

לשדרוג כל סלט

מיזונה. עלה מתורבת ועדין בטעם מריר-רענן

רשאד. עלה מתורבת אלוף בטעם חרפרף

סרפד. לא עושים עניין, קוטפים עם כפפה, קוצצים דק ומתענגים

חרדל. צמח בר. טעם מרוכז של טיול בשדה.

קצוץ בסלט, הופך כל פשטידה למנצחת, לקציצות מעולות וחביתה בשטח.

עולש/עילת'. צמח בר מר. לקצוץ, להרתיח ולסנן, להקפיץ עם בצל,

תבלינים שאוהבים, קצת מלח וקצת סוכר או ממתיק אחר. לטרוף ככה

או לערבב עם ביצה לחביתת ירק בר.

ואחיו הזן המתורבת של העולש/צ'יקוריה/אנדיב-

בעיניי הוא העלה המתורבת היחיד שטעמו עולה על הבר.

ואחרון חביב,

"זה"? סוקט שואל..

"זה"? "זה באק צ'וי צעיר, צמח תאילנדי נפוץ" אני עונה,

"הרבה הרבה בתאילנד".

"הו הו יס יס" סוקט צוחק צחוק גדול ונפרד ממני,

"תנק יו ורי גוד מאדאם איילת"

?????????????

נשארתי עם הצמחים, הסתכלתי עליהם, הם הסתכלו עלי, הסתכלתי עליהם...

יאללה! צריך לשים לזה סוף. מרק בר בעשר דקות.

חותכים לגודל גס ירקות, מקפיצים בשמן זית עם מלח ותבלינים.

אני בחרתי תפו"א, שומר, גזר, ראש סלרי, כרישה

אבל אין ירק שיכול לקלקל מרק בר- אז מה שיש במקרר...

מוסיפים עלים ירוקים קצוצים ומוסיפים לסיר

מרככים כמה דקות וטוחנים במוט טחינה. המרק מוכן!

שתי אפשרויות לגיוון-

הראשונה לטגן בצל ועלי בר, להוסיף למרק ולטרוף את הטעים טעים הזה

והשנייה להכין כיסונים-

3 כוסות קמח כוסמין/שיבולת שועל/חיטה מלאה,

כוס מים, קורט מלח תבלינים ו- 4 כפות שמן זית.

ללוש לתערובת נעימה, לרדד דק, לקרוץ ולמלא בעשבי בר שטיגנו עם בצל ותבלינים.

לזרוק למים רותחים לכמה דקות ולהעביר למרק.

אני מעדיפה את האפשרות הראשונה,

מרק גס וסמיך בלי כיסונים אבל עם הרבה סרפד, חומעה וחרדל

בטעם של שורשים גמועים מגשם ועלים שרוטים מרוח,

חמצמץ ועוקצני, חריף בדיוק, מתוק בדיוק

כמו שהטבע התכוון הרבה הרבה לפני המצאת המנה החמה-

מה נשאר? להתמסר להנאות סוף השבוע

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר