לעבדה ולשמרה

על קומפוסט ביתי, פשוט, קל והכרחי
גידול אוכל, עצים ופרחים שואב מהאדמה כוחות וחומרים מזינים לכן עלינו לספק בחזרה מזון לטבע,

אנחנו זקוקים לאדמה כמקור מזון, צל ובית והיא זקוקה לנו שנעבדה ונחזיר ממנה מה שלקחנו,
אלה יחסי מחויבות ונאמנות הדדיים, באדמה בריאה יגדל אוכל בריא ומעליה יחיו אנשים בריאים, אחראים ומודעים.
איפה שאטמנו את האדמה באספלט ובטון ועיקרנו אותה ע"י בירוא יערות, ציד, מלחמות ואסונות גרעיניים שם פגענו בעצמנו.
זו בדיוק הסיבה שאנחנו מחויבים לשינוי.
ולמה כל ההקדמה? דיונים וויכוחים בעניין שמירה על איכות הסביבה והאדמה מתעוררים בחווה לא פעם,
לא אחת הסבירו לנו שעם כל הרצון הטוב ההשפעה שלנו כמעט אפסית ושאנחנו כמו טיפה בים.
אנחנו מסכימים. אבל הקהילה המודעת להיבטים של איכות סביבה גדלה בארץ ובעולם, אצלנו מרגישים את השינוי.
אנשים מגיעים אלינו עם ארגזים שאספו בדרך לשימוש חוזר, פינת החלפות צעצועים, ספרים ובגדים נולדה בלי שהרגשנו,
חקלאים אוספים שאריות של ירקות אורגנים לדיר וללול לבעלי חיים שאכלו בעבר תרכובות מזון מתועשות,
מה שתורם לבעלי החיים ומעשיר את אזור המחייה שלהם, קשרים בין עסקים קטנים נרקמים, חברויות חדשות מתגבשות
ולכן אנחנו מעודדים לשינויים קטנים שמיטיבים איתנו ועם האדמה, חבר מלמד חבר ותראו איך הרצון הטוב מתרחב.

האדמה היא בסיס החיים, חופן אחד מכיל מיליארדי מיקרואורגניזמים.
היא נוצרה ממחזורים של התחדשות וריקבון, ככל שהיא תעמיק ותתעבה כך הגיוון הביולוגי בה יגדל,
המזון יהיה בריא וטעים יותר ואנחנו נחייה ברווחה.
מגידול לגידול משאבי האדמה נשחקים ועלינו לאמץ גישה אקולוגית ביחסנו איתה, זו לא הצהרה של ארגונים סביבתיים,
העולם ניתן לנו עם תנאי: "לעבדה ולשמרה" (בראשית ב' ט"ו).
לא צריך להיות פעיל סביבתי בשביל להחזיר לאדמה את חומרי ההזנה שלקחנו ממנה, אפשר להכין באופן קבוע קומפוסט,
לצמצם את הפסולת הביתית ולתרום לנו ולטבע.
באדמת הארץ חשיבות רבה לקימפוסט מכיוון שהיא בעלת רמות נמוכות של חומרים אורגניים ורמות גבוהות של מלחים.
היום אפשר לרכוש קומפוסטרים במחירים נוחים ולבעלי הגינות אנחנו ממליצים להשתמש בשיטה שלנו בבית:
בוחרים פינה בחצר ומניחים בה מיכל או חבית, נוח אם פותחים בחלקה התחתון פתח יציאה לדשן האורגני המשובח,
מרפדים בנסורת, עלים יבשים, אפר מדורות, שקים...מה שמוצאים יבש ומקורו טבעי (כך על הדרך הגינה תהיה יפה ונקייה)
ומתחילים לזרוק לתוכה את כל שאריות המזון שנאספו בקופסא, אחרי כל מנת מזון מכסים במנת יבשים ושוב לסירוגין...
השכבות היבשות יספקו חמצן לתהליך הפירוק. אם הקומפוסט מסריח יש להוסיף לתוכו עוד עלים, ענפים , נסורת,
אפר מהאח הביתי או מהמדורה העיקר שיהיה איזון בין הלח ליבש.
ערימה טובה תיצור בערה בחלקה הפנימי, אפשר להרגיש כשמכניסים יד או מדחום.
לאחר כמה חודשים התבשיל מוכן (עם ריח טוב של יער) ונוכל להחזיר לאדמה דשן איכותי
שיתרום לחדירות המים באדמה, לאוורור, ולהקטנת מליחות הקרקע.
הפרחים והעצים (שלנו, אצל חברים, בגן הילדים...) יודו לנו, גם יתנו יבול גדול ומשובח וגם ייראו יפים מתמיד.

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר