15.11.10

שלום לכולכם,

מי שלא מבקר אצלנו בעונה הלא שגרתית הזאת מפסיד.
(ברור שרוצים לספר על הגשם שחילחל בין הסדקים, שהרווה את השורשים ופרס את העלים כלפי מעלה),
אבל הימים קייציים לגמרי והערבים סתוויים לגמרי ובשטח החווה סלט עונות צבעוני ואחר,
עגבניות ותירס לצד סלק וצנונית, ירקות שורש ומלפפונים.
כרובים מתלפפים בקצב איטי, מתקשים להתמודד עם הבוקר החם ומתאוששים עם הערב הקריר,
חסות מזדרזות לפרוח בשעות הצהריים החמות ועוצרות גדילה בערבים הקרים.
סלק שמתרפק על קרירות האדמה בלילה ומתכווץ מחום בבוקר.
אנחנו מתקשים להחליט אם להתמסר למזג האוויר ולהמשיך לטפח שתילי קייץ או ללוח השנה ולשתול שתילי חורף
ומכיוון שכך החלטנו לדבוק בעמדה שממילא מי שמחליט מה מתאים לעונה היא העונה והירקות ששורדים הם המתאימים.
והמנצחים בגדול הם כמובן העלים ובראשם עלי הסלק והסלקה, ירוקים, סגולים, אדומים.
העלים הם העשירים ביותר מבחינה תזונתית ומספקים לנו ויטמינים, מינרלים מסלקי רעלים וסיבים היוצרים תחושת שובע,
זה כנראה הזמן הנכון להעשיר את סלט הירקות ולגוון במאכלים עליים.

זה גם המקום לענות על שאלות שנשאלו בימים האחרונים לגבי ההבדלים בין הסלק למנגולד לסלקה לעלים לבר...

מנגולד, נקרא גם סלקה ועלי סלק
צמח העלים הגדולים הבשרניים עם השדרה הלבנה או הורודה.
עושים איתו כמעט הכל והוא בעינינו שני סוגי ירקות בעלה אחד. הירוק והלבן.
עלים ממולאים (חולטים את החלק הירוק של העלה במים חמים לריכוך ומיד במים קרים, ממלאים במה שאוהבים).
נתחים מהחלק הלבן מתערבבים ברוטב שבסיר הממולאים.
מקפיצים עם שמן זית ושום כתיבול לפסטה.
ירק מעולה לקציצות, לביבות
מוסיפים לחביתה, לפשטידה, לקיש, מילוי בצקים...(כל מה שתעשו עם תרד, תוכלו לעשות עם מנגולד).
והכי טעים מוקפץ בשמן זית עם בצל, שום והמון ירוקים אחרים ומתובל בהמון לימון.

בייבי מנגולד
מדובר על אותו ירק. עלי מנגולד צעירים, הם רכים יותר וטעמם מלוח ומרוכז ולכן מתאימים לאידוי קצר.

עלי סלק אדומים, ירוקים, סגולים
מדובר על העלים המחוברים לשורש הסלק, הם עדינים טעימים ובריאים יותר מהסלק עצמו.
צבעם וטעמם משתנה בהתאם לזן הסלק הנושא אותם. יפהפיים וטעימים קצוצים בסלט.
מפתיעים מוקפצים בשמן זית ומועשרים בזעתר, רוקולה או עירית ונענע ומתובלים בלימון, סילאן, מלח ופלפל.

עלי סלק בר, סילק
אלה הימים בהם הוא בשיאו וזה הזמן לצאת ללקט אותו בעיקר בגליל.
הוא אחד מהעלים שאנחנו אוהבים במיוחד ומצרפים אותו למארז עשבי הבר שלנו.
טוב כסלט חי, מוקפץ, כמילוי לבצקים וכעלים ללביבות וקציצות.

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר