28.3.11

בקטיף השבוע מככב בצל הגינה,

אלוף בצלות ואלוף שום הבצל היבש, הבצל הירוק, הסגול, הלבן, בצלצלי פנינה, בצלצלי שאלוט...כולם זנים שונים של בצל הגינה.
זהו ירק השייך למשפחת השומים וכמותם מכיל שפע חומרים מזינים: ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים, חומצות אמינו, סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון.
מעלה רמת כולסטרול טוב ומקטין רמת כולסטרול רע, שומר על רמות תקינות של סוכר בדם, מטהר ומייטיב עם כל מערכות הגוף.

ירק לבכיינים בחיתוכו משתחררות חומצות סולפידיות המייצרות גז נדיף המגיע לעיניים דרך האף. פיתרון אחד הוא להתמסר לתהליך,
לתת לדמעות לטהר את מערכת הנשימה ולנקות את שק הדמעות, אפשר לנצל את המצב ולבכות בכי משחרר בלי להצטרך להסביר לסובבים את פשרו.
למי שהעניין מפריע אפשר לקרר או להקפיא את הבצל לפני החיתוך, לנשום רק דרך הפה, ללעוס מסטיק או להרכיב משקפי צלילה...

יום עסל יום בסל בערבית יום דבש יום בצל. כשמוסיפים דבש לבצל חתוך מתקבל סירופ יעלי לטיהור גרון, זיהומים, שיעול, דרכי נשימה...
מריחת בצל חתוך על הפנים יחדש את התאים וירענן את העור, שתיית מיץ בצל מטהרת דם, מרחיקה טפילים במערכת העיכול, עוזרת למקרים של דלקות בדרכי השתן,
מריחת בצל על מפרקים נפוחים תקטין נפיחות ותקל על הכאבים.

א ציבעלע גנב ביידיש גנב בצל והכוונה לגנב קטן. כך צעקו עלינו לפני הרבה שנים כשפילחנו תפוזים בחצרות השכנים.
בינתיים למדנו לגדל בעצמנו, את זרעי הבצל טומנים באדמה מאווררת בסוף הקייץ, משך גידולו 100-120 יום, פקעת גדולה תצמח בערוגה מרווחת,
פקעת קטנה בעלת עלווה מרשימה תתפתח בערוגה צפופה. הבצל מוכן לקטיף כשעלוותו נשמטת לקרקע, אז קוטמים את העלווה כס"מ מעל הפקעת,
אוספים ומייבשים בשמש. מקום הקיטום יהפוך לגלד שישמור על הבצל תקופה ארוכה ולא ירקיב.

בצל לח דרך נוספת ונהדרת להכיר בצל היא במצבו הלח, הטרי, זהו המצב האופטימלי בו אל הפקעת עדיין מחוברת העלווה, אפשר להינות מהבצל הלח עונה קצרה מאוד,
לקראת האביב, טעמו עדין ומשובח. בצל לח שומרים במקרר. השבוע נצרפו לסלים.

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר