חוק הפופקורן

זן של תירס פופקורן בעל גרעינים קשים וכהים.

מה נשאר?

תנו לילדים להפריד את הגרעינים מהקלח, משימה משמחת עבורם

מעבירים לסיר עם מכסה שקוף ובתוכו כף שמן זית או שמן צמחי אחר

מעמידים כסא לפני הכיריים ועליו ילד, ילדה או שניים, שומרים!!!

מציתים. מנערים מידי פעם את הסיר החם, מתרגשים עם כל גרעין שקופץ והופך לענן.

מתבלים רק בסוף!

מעבירים לקונוסים מנייר ממוחזר, או לקערה

אוספים את כל המשפחה, מדליקים טלוויזיה, מזמינים סרט דרך האינטרנט,

או צופים בהצגה של הילדים...לא משנה מה כי העיקר פה החברותא וקולות הלעיסה!

מתכונים? בבקשה!

עם חמאה או שמן צמחי ומלח גס כמה דקות בתנור חם.

עם פפריקה חריפה.

עם תערובת של טיפת שמן זית, שום כתוש ותבלינים מיובשים מפוררים או טריים (מעולה עם זעתר).

עם מעט סירופ מייפל וחמאה מקורמל כמה דקות בתנור חם.

אבל הכי טעים פופקורן חם עם קצת מלח.

מקורו של התירס באמריקה. הוא אחד מהדגנים הראשונים שטופחו על ידי האדם.

ב- 1492 קולומבוס הביא אותו לאירופה ומשם הוא נדד לרחבי העולם, עד שנחת סופית בבתי הקולנוע.

בני תרבויות קדומות שגילו שגרגירי תירס מתפוצצים בתנאי חום סברו כי בגרעין מסתתרת רוח ובזעמה היא מתפרצת,

הרוח הם העמילן והמים הנמצאים מתחת למעטפת הגרגר הקשיחה, בחימום הלחות הופכת אדים ונוצר לחץ קיטור

עד שהמעטפת נקרעת והעמילן פורץ החוצה ומתנפח לצורת פרח כותנה.

סוד הדברים הפשוטים!

_____________________________________________

"בראש השנה פרחה שושנה אצלי בגינה"

סוף סוף הגיעה העונה שמתחילה.

הנה הצעה למתנת ראש השנה שכולם נותנים לכולם ואף אחד לא מתאכזב

מי שאוכל אוכל שגודל באהבה וברצון טוב מזין את גופו ובעיקר את נשמתו.

זוהי סיסמה, נכון! אבל כזו שכדאי ליישם.

עלינו לצמצם את התלות שלנו בתעשיית המזון המעובד ולהכניס לגופנו חומרים מזינים ובונים.

גם מי שלא גר בבית קרקע עם שטח גדול יכול להניח עציצים גדולים על אדני חלונות

שיניבו תוך תקופה קצרה תוצרת בריאה ומפארת כל קערת סלט.

לא חייבים לגדל את כל הירקות, אפשר גם בודדים או רק צמחי תבלין,

אבל חייבים להתנסות!

זוהי פעילות בין דורית נפלאה היוצרת עניין, התפתחות אישית וקבוצתית,

חיזוק הקשר ולמידה משותפת לקטן שבילדים ועד לסבא רבא.

השהייה עם הילד בגינת הירק מחזקת אצלו את הקשר והאהבה לטבע,

את הכבוד לצומח, לחי ולסביבה ואת ההכרה כי אנחנו חלק ממערכת חיים שלמה.

זוהי מתנה נפלאה שאנחנו יכולים לתת לילדים וגם למבוגרים,
שותפות בתהליך משפחתי ממושך ומניב תוצאות ממשיות

שייחקק בזיכרונם כחוויה מעצימה ומלאת אושר.

הילדים יהיו שותפים בכל שלבי הקמת הגינה מבחירה והכנת השטח,

דרך בחירת הירקות ועד הגשת הסלט לשולחן הארוחה המשפחתית.

אז איך מקימים בקלות גינה אורגנית ב-5 שלבים:
בחירת המיקום כדאי לבחור פינה שחשופה לשמש לפחות 6 שעות ביממה.

אם בוחרים חלון כדאי שיהיה רחב כך שיהיה מקום לעציץ גדול (או כמה).

אם מדובר על בניין משותף עם פיסת קרקע זוהי הזדמנות להזמין משפחות נוספות

וליצור עשייה קהילתית מקרבת לבבות.

אם ברשותכם גינה אפשר לשתול ירקות בערוגה נפרדת או בין פרחי הנוי.

צמחי הירקות יפים ומשתלבים באופן מושלם בין הפרחים.
טיוב ותיחוח הקרקע ירק טוב גדל בקרקע בריאה. בשלב זה יש צורך לפזר קומפוסט אורגני.

מדובר על זבל קנוי בשקים, קומפוסט- שיירי מזון וצמחייה שעברו תהליך פירוק טבעי.

חומר הזנה שיספק כר פורה לשורשים להתפתח, כאן אין חוקים וכמה שיותר יותר טוב.

את הקומפוסט רוכשים בשקים במשתלות או חממות אורגניות.

לאחר מכן עוברים לפעולת התיחוח. יש להפוך את האדמה באמצעות את חפירה, קלשון

או מתחחת ידנית קטנה עד לעומק של 30 ס"מ (בעציץ יש לערבב את כל האדמה),

פעולה זו מטמינה את הקומפוסט באדמה, מאווררת, מרככת ומעודדת פעילות מיקרו אורגניזמית,

מה שיאפשר לשורש להתחפר בקלות וליהנות ממצע מזין ובריא.

זה יבוא לידי ביטוי במראה הירק, בטעמו ובמרכיבים התזונתיים הבריאים שהוא יספק לכם.

שימו לב, איפה שגדלו עשבים שוטים האדמה בריאה. באזורים קרחים צריך להזין יותר.
השקיה והמתנה עכשיו משקים. אין צורך להציף וגם חבל על כל טיפה.

הכוונה לשמור על קרקע לחה במשך שבוע.

החומרים הטובים מהקומפוסט יחד עם המים וחום השמש יתמזגו באדמה,

אולי בימים אלו תתחיל נביטה מזרעי עשבים שהיו באדמה, כדאי לנכש אותם ולנקות לקראת היום הגדול.

למי ששתל בחצר מומלץ להשקות בטפטפות מחוברות לברז עם מסנן ווסת לחץ.

הטפטפות חסכוניות מכיוון שקצב ההשקיה מבוקר ותהליך האידוי איטי ולא בזבזני.

אם שתלתם בעציצים ילדים ישמחו למשפך שיהפוך את החוויה למענגת ומרעננת.

בימי הקיץ מקובל לחשב כשלושה ליטרים על כל מטר מרובע,

אבל כמובן שלא מדובר על מדע מדויק, צריך להרגיש שהאדמה מעט לחה.
ביקור בחממה או משתלה זה שלב פשוט ביותר- הקפידו לרכוש שתילים אורגנים.

השקעתם עבודה בגינה? תשקיעו גם בבריאות. עלות השתילים האורגניים לא יקרה יותר מהרגילים,

כך תבטיחו לעצמכם ירק נקי מחומרים כימיים וכזה שלא עבר תהליך של הנדסה גנטית,

ירק אורגני הוא נקי, בריא ועמיד יותר. אם תקנו שתיל ולא זרעים תהיו בטוחים שרכשתם ירק ע"פ עונתו.

תנו לילדים להשתתף בבחירה, זה מקנה להם תחושת שליטה ובטחון עצמי.

אם לא מצאתם שתילים, בשוק יש שקיות עם זרעים אורגנים עליהן מציינים עונה מומלצת לשתילה.

אפשר להתייעץ עם המוכר לגבי מרווחי שתילה.

מומלץ לשתול ירקות בפרקי זמן שונים- אם תקנו 10 שתילי חסה תקבלו בשבוע אחד 10 חסות,

שתלו שתיים כל שבוע. קחו בחשבון את הכמות,

המטרה היא להגיע לאספקה שוטפת של ירקות לבית.
הקטיף והארוחה הטבע כבר עשה את העבודה והגיע היום הגדול- קוטפים ירקות בשלים.

תנו לילדים סל כי ככה זה הכי נעים.

אפשרו להם להזמין את כולם לארוחה שהיא גאוותם ופרי יצירתם.

היו גאים גם בעצמכם כי נתתם לילדים מתנה, תהליך טבעי, פשוט ועוצמתי.

בסיבוב הבא כשהם מלאי ניסיון תנו להם לשתול גם שיחי תות או עצים, אז זה כבר ממש ממש נחשב.


אז מה שותלים חוץ מירקות העונה?
ת
בלינים : זעתר, נענע, לימונית, עירית, תימין, אורגנו, רשאד...

תבלינים ידועים כמרחיקי מזיקים, גם יפים וגם משדרגים כל מתכון.
עצים: עצי פרי משלימים את עיצוב הנוף.

אצלנו כל ילד שנולד מקבל עץ משלו שנותן פרי בתקופת יום ההולדת.

החוויה של עץ בגילך שחוגג כל שנה עם פירות טריים מלווה אותם כל השנים

אבל בכל גיל חשוב לשתול עץ והחוויה של עץ שגדל יחד איתך מספקת פרספקטיבה בריאה

על הזמן שלנו על פני האדמה ועל כך כי גם אנחנו חלק מהמכלול.
פרחים למאכל שותלים כבר עכשיו: זה כבר למי שממש רוצה להרשים את האורחים,

אבל זה יפה, ריחני, משתלב מדהים בין הצמחים, מוסיף טעם- אז למה לא?

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר