האגדה על הדלעת

ימי תחילת הקיץ, ימי אגדות ודלועים.

עלים בשרניים וגדולים צומחים לגובה, מכסים את המרחב החום ויוצרים אוהלים ירוקים-לבנים

ומתחתם חללים קרירים ולחים מזמינים בשעות הצהריים את בעלי החיים לשינה ערבה.

נחשים, עקרבים, נדלים, צפרדעים, עכברים, חולדות, חוגלות....

אוכלים אחד את השני ונרדמים עד לבוקר הבא.

בשעות המנוחה מגיעים החרקים, פועלי החרש, להחיש את היווצרות הדלועים-

מלפפונים, קישואים, דלוריות ודלעות מכל הסוגים.

פרחיהם הזכריים והנקביים מתהווים בצהוב רווי עוז,

מיתמרים מעל האוהל ונפתחים לקבל נשיקה מחזקת מקרני השמש.

דבורת הדבש מזמזמת, מזדרזת ומאביקה, מזכר-לנקבה-מזכר-לנקבה-מזכר-לנקבה

לפרח הנקבי שחלה דמויית פרי ומעליה עלי כותרת, אם תתבצע בו הפרייה יתפתח הפרי.

שחלת קישוא עגול ומעליה עלי כותרת סגורים, בעוד כמה שעות יפתחו העלים לקראת הפרייה, לידה פרח נקבי פתוח

הפירות מתמלאים ומתפתחים ותוך מספר שבועות השדה נראה כמו תפאורה לאגדת ילדים קסומה

ימי תחילת הקיץ הם בדיוק הזמן לאסוף את היבול ולהפוך את בית האריזה לכתום.

בדיוק בחצות מגיעים העכברים, רותמים את הכרכרות ומסיעים אותן אל בית האריזה,

סינדרלה כבר תגיע בבוקר ותשטוף את החנות.

גידול דלועים הוא עסק פשוט וקסום.

מתאים לכל גיל ולכל גינה, בעיות נוצרות בעיקר אם באיזור אין מספיק דבורים.

במקרה כזה האבקה ידנית תפתור את העניין. הדגמה פרסמנו כאן בעבר

יבול הדלועים השנה מרשים, דלעת שדה, דלעת פרובנס, דלעת דליקה, דלורית ודלעת ערמונים.

אבל לפני שנתחיל לבשל אנחנו מניחים את היופי לכמה שבועות על השולחן.

אנחנו כידוע בעניין של שואוו.

דלעת פרובנס, דלעת יפנית, דלורית, דלעת דליקה ודלעות ערמונים

אחרון האורחים התפעל? מעולה. זה הזמן להעמיד סירים...

דלעת שלא נפתחה נשמרת בתנאי צל חודשים ארוכים, לפחות עד למרק של החורף.

פרחי דלעת ערמונים ובטטה

פורסים פרוסות מדלעת הערמונים ומבטטה ארוכה מקולפת ומתקינים פרחים צהובים קיציים

בתחתית התבנית מעט מים (לבישול באדים), מעל מזלפים שמן זית, כף דבש, אגוז מוסקט

ומעט מלח גס. אפשר גם פלפל שחור, שום, סויה...מה שאוהבים.

מכסים ומכניסים לתנור חם מאוד לחצי שעה. טעים מאוד ויפה!

דלעת יפנית או דלעת דליקה ממולאות באורז הפתעות

נשאר לכם אורז, בורגול, עדשים....מהצהריים?

בסיר גדול מרתיחים דלעת יפנית, דלעת דליקה ודלעות ערמונים עד להתרככות בינונית.

מוציאים, מסירים את הכובע, מרוקנים את הגרעינים, מורחים את הדפנות הפנימיים בדבש,

סילאן או מייפל, מלח גס ושמן זית, ממלאים במה שרוצים, מכסים עם הכובע ומכניסים לתנור

מעל תבנית עם מים או בקדירה סגורה, חום גבוה כ- 45 דקות.

מוציאים ומגישים. ארוחה שלמה בדלעת. דלעת דליקה

פשטידת בורגול בצל ודלעת

משרים כוס בורגול בכוס מים חמימים ומכסים.

בינתיים מקפיצים בשמן זית טבעות גדולות משני בצלים, קוביות מנתח דלעת גדול,

שתי שיני שום פרוסות. מתבלים במלח, פלפל, נגיעת קינמון, אגוז מוסקט, כף דבש

מוסיפים את הבורגול המרוכך, שתי ביצים, מערבבים, מתקנים תיבול, מעבירים לתבנית

מפזרים מעל גרעיני דלעת ומעבירים לתנור עד השחמה.

זוהי ארוחת צהריים שמוגשת אצלנו לצד סלט ושהילדים וגם אנחנו מאוד אוהבים

ומה עם דלעת הערמונים?

מכניסים לסיר תפוחי אדמה, בטטות ודלעות ערמונים

מכסים חצי גובה ציר ירקות או מים, סויה, דבש, מייפל או סילאן, חצי בצל, כמה שיני שום

מעט שמן זית ורסק עגבניות, מלח גס, פלפל, תבלינים אקזוטיים...עד שכולם מרוככים

ולהשחמה בתנור חם מאוד.

לו היו מאפשרים לסינדרלה לבחור דגם, זו הדלעת שבוודאי היתה רוצה.

משפחת הדלועים מבשילה בתחילת הקיץ וכוללת גם קישוא, מלפפון ומלון.

היא עשירה בבטא קרוטן הנהפך בגוף לויטמין A, מגנזיום, אשלגן, ויטמין B,

ויטמין C, היא קלה לעיכול ודלה בקלוריות. מעולה כירק ראשון לתינוק.

אפשר ובריא לאכול גם טרייה, מגורדת מעל סלט.

ולמוזמנים לנשף- מסכת יופי שהופכת אפילו לכלוכיות לנסיכות:

טוחנים כשתי כפות דלעת (או מחית דלעת מבושלת) וחופן זרעי דלעת,

מוסיפים כף שמן זית ומיץ מלימון שלם.

משפשפים את הפנים ומשאירים עשר דקות, העור שלנו אוהב ויטמין A.

שוטפים ומחייכים למראה. "ראי ראי שעל הקיר מי היפה בכל העיר"?

נראה עכשיו איזה נסיך יכול עלינו...שבוע מתוק וכתום!

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר