המקל והגזר

מִי רוֹצֶה, רוֹצֶה לִשְׁמֹעַ
מַעֲשֶׂה בְּגֶזֶר?
זָרַע אוֹתוֹ בְּגַן הַיֶּרֶק
סַבָּא אֱלִיעֶזֶר

לוין קיפניס 1964

סבא אליעזר ביקר אותנו בתחילת ינואר, טמן באדמה שורות ארוכות ישרות של זרעים.

הגשם המבורך והטוב צינן את האדמה, ריכך את הזרעים וחיזק את השורשים המתעבים.

כך שבדיוק עכשיו, לפני הקיץ אפשר לשלוף את השורש הכתום מהאדמה המהודקת.

לעזרה בפעולת הכירסום המחייבת הזמנו חברים יקרים-

אוהד ושני

מכיוון שהגזר נזרע ולא נשתל, עלינו לזהות את השורשים העבים בטרם שליפתו

ולפנות מרחב לשורשים דקים להתעבות לקראת הקטיף של השבועות הבאים.

יונתן

הגזר התרבותי, גזר הגינה, הוא אחד הירקות הנפוצים והאהובים ביותר בעולם

והוא גם אחד המרתקים שבהם

החלק הנאכל (למרות שגם עלוותו אכילה), נקרא אשרוש. בשלבים מוקדמים צבעו לבנבן

ועם היווצרות הקרוטן הוא משתזף בדיוק במידה המתאימה לכוכב הוליוודי.

מיקה

זני הגזר המתורבתים המוכרים לנו הוכנסו ארצה עם ההתיישבות היהודית החדשה

ואיתם סיפורי תקווה ואימה וגם פיתוח של קינוח חוצה דורות.

כמו למשל: אם תאכלי הרבה גזר בהריון תבטיחי לעצמך ילד ג'ינג'י!

או למשל: מי שיאכל הרבה גזר עורו יהפוך כתום

(תופעת לוואי חולפת ובלתי מזיקה המתלווה לצריכה מוגברת של בטא קרוטן)!

או בשיטת המקל: אם לא תאכל גזר לבטח תידרש למשקפיים!

ומה עם קינוח הגורמה של החברים היצירתיים בקיבוצים הצעירים

שרצו להתפנק במנה אחרונה אך ידם לא משגת מעבר לגדל בשדה-הגזר החי!

יש טעים יותר מגזר מגורד שוחה במיץ תפוזים ומתובל בגרידת לימון?

אב הבר שלו, המצוי בשולי דרכים הוא הגזר הקיפח

(קיפח וגם כיפח ובכל מקרה-גבה קומה),

בעוד התרבותי חונך לפתח שורש כתום ועבה, אביו הבר בעל שורש לבן קטן הנושא מעליו

גבעול מרכזי גבוה, פריחת סוכך לבנה מרשימה ובמרכזה כתם שחור דמוי חרק.

הכתם נוצר ממספר פרחים שחורים ועקרים הבולטים למרחוק, תפקידם למשוך חרקים מאביקים

החושבים לתומם שאם כבר יש כאן חרק, וודאי יש גם מזון וכדאי להצטרף לסעודה.

עוד קצת לתוך הקיץ החם, עם הבשלת הפרי, סוכך התפרחת יסגור על מרכזו להגן על הזרעים

ועם גשמי החורף החזקים, הסוכך יתרכך יפתח והזרעים יתפזרו לכל עבר. כמו קסם...

הגזר הקיפח הוא ממשפחת מלוכה,

שמו הלועזי: Queen Anne's Lace (התחרה של המלכה אן)

אן מלכת אנגליה, סקוטלנד ואירלנד והמלכה הראשונה של בריטניה הגדולה מהמאה ה- 18

הייתה רוקמת תחרה מחוננת והיוותה השראה לשמו המיוחד של הצמח.

מה גם שבמאה ההיא נהגו הגברות לקשט את כובעיהן בתפרחת המרשימה של הגזר הקיפח.

רפואה עממית

נשים רבות ברחבי העולם אוכלות כפית זרעי גזר קיפח טחונים ליום כאמצעי מניעה טבעי.

את שורש הגזר הקיפח מוציאים מהאדמה לפני היווצרות הפרח, בשלב זה הוא עסיסי

ומכינים ממנו מרק טעים במיוחד. אפשר לצרף אותו למרק עוף כתחליף לסלרי או לגזר.

אפשר גם לאפות אותו בתנור. טעים מאוד ויעיל נגד בעיות עור וכבד, בעיות נשימה ולנשים בזמן ההנקה.

מבקרי החנות מכירים את עוגת הגזר המעולה של נטע

במעבד מזון:

3 ביצים

3/4 כוס סוכר קנים

1/2 כוס שמן

1/2 כוס רסק תפוחים

לערבב

להוסיף ולערבב בפולסים קצרים:

2 כוסות קמח מלא או כוסמין

כפית אבקת אפיה ללא אלומיניום

כפית סודה לשתיה

כפית קינמון

אם רוצים גם חצי כוס אגוזי מלך

להוסיף 3 כוסות גזר מגורר

לערבב ולאפות בחום בינוני כשלושת רבעי שעה.

___________________

אנחנו מבקשים להודות למבקרים הרבים שגדשו את החווה במהלך החג,

נעים לנו וחשוב לנו מאוד להכיר את כולכם, זה הופך את הכל לאישי ואנחנו אוהבים אישי.

קיבלנו עשרות מכתבי תודה מחממי לב, שמחזקים אותנו כי אנחנו בדרך הנכונה

ושממלאים אותנו באושר גדול. תודה רבה!

נקנח במיץ גזר, שבוע כתום!

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר