בין ישן לחדש

1.4.12

השליפה הקלה מהאדמה, האדום עמוק הנספג בעור כפות הידיים

והטעם המתוק של ביס מכדור עסיסי עטוף בלחות האדמה-

קטיף סלק אישי הוא עונג צרוף!

פתאום חשבתי על סבתא של סבתא של סבתא של סבתא...של רבתא שלי

שכשהתחשק לה משהו לנשנש היא לא אספה ארנק, טלפון נייד, מפתחות, רכב

ונסעה לסופר בשביל לבחור משהו מתוך אלפי מוצרים צבעוניים באריזות מרשרשות.

הסבתא הזו יצאה לשדה או להר ללקט עשבי בר, זו סבתא כלבבי.

המבחר ודאי היה מצומצם ותלוי באיזור שבו היא חיה ובעונה שבה התרחש הסיפור

אבל אני בטוחה שהיא מצאה משהו, עובדה שאני פה, בערוגת הסלק.

כל הפירות והירקות שאנחנו כל כך אוהבים מקורם בצמחי בר,

הם תורבתו בידי אבותינו במטרה להתאימם לצרכינו וחיכנו

צמחים מוטנטיים פותחו, תכונות רצויות נשמרו ושופרו

(גודל, טעם, בשרניות, כמות זרעים)

הרבה פעמים תכונות חשובות אחרות נחלשו בדרך

(עמידות למחלות ולמזיקים, ערכים תזונתיים,

מנגנוני הגנה, סבילות למזג אוויר, סבילות למליחות בקרקע).

כמו בעלי החיים וכמונו, צמחי הבר מגלים אחריות כלפי הדור הבא,

אך בהיותם נייחים ומכיוון שכבר ינקו את כל החומרים המזינים מהקרקע

עליהם למצוא דרכים יצרתיות לפזר את צאצאיהם באיזור פורה.

משב רוח, זרם נהר, ציפורני חיה, לשלשת ציפור או שאריות ממזונו של האדם

הן דרכים המבטיחות השתרשות בקרקע עשירה ובתולית.

יש לי חיבה מיוחדת לצמחים האלה, אלה צמחים חזקים ומבוססים, צמחי אב,

אלפי שנים של תירבות והם בשלהם, עדיין צובעים את הארץ בירוק.

ובכל זאת בדרך כלל קשה מאוד לזהות את המקור,

אבל יש מקרים בהם אני פוגשת פתאום את הצמח ההורה, כמו כאן בערוגת הסלק,

בין הסלקים האדומים צומח סלק הבר הטעים כל כך.

אנחנו אוכלים את עליו וגבעוליו הבשרניים ולפעמים אפילו נוגסים בשורשו המתוק והסיבי.

הכלאות בין ישן לחדש, בין הצמח המתורבת לצמח המקור מתרחשות בטבע כל הזמן.

למשפחת הסילקיים פרטים דומים זה לזה המסוגלים להזדווג וליצור צאצאים פוריים,

הם כולם יפים וטעימים מאוד-

הכלאה בין סלק אדום מתורבת לבין סלק בר

הכלאה בין מנגולד לבין סלק בר

הכלאה בין מנגולד לבין סלק מתורבת

ביסודי נתבקשתי לכתוב את שמות מאכלי חג הפסח

כתבתי מה שהכרתי משולחן החג של סבי ז"ל וסבתי: סילק, כרפסיה, קרע, עכוב, קנרס.

התשובה לא התקבלה ואני לא הבנתי למה...

סבי ז"ל וסבתא שלי הם צברים, דור 17 בארץ, שולחנות החג שלהם, כמו של שכינהם

הורכבו מעשרות צמחי הבר שגדלו בסביבה, זה מה שהם למדו מהוריהם.

השפע הגיע אליהם, אבל לפני הפסח הם הקפידו לצאת איתנו ועם חברים

וללקט את צמחי הבר שהוגשו על שולחנות החג של הוריהם ועל שולחנות יושבי הסביבה.

והנה, לשמחתי בשנים האחרונות צעירים רבים התחילו לגלות בצמחי הבר עניין

וחקלאים מגדלים אותם, כי יש ביקוש.

מלקטים. אדיב, אני והחמור תם.

אביב הגיע-פסח בא

חופשת הפסח היא זמן קסום לצאת לטיולי ליקוט באיזורי הבר.

תרמילי זרעי הבר כבר מיתמרים, מתייבשים ומתפזרים ברוחות האביביות,

אם האדמה שלנו תמשיך לספק חומרי מזון טובים הם וודאי יהיו כאן גם בסתיו.

קציצות עוף (או בשר) ברוטב בר לפסח

מכינים רוטב לקציצות:

במעט שמן זית מטגנים טבעות עבות של בצל ורבע ראש שום ירוק

מוסיפים חופן גדול של סלק בר, תרד בר, עולש, עלי חוביזה...

כמה עלי מרווה, זעתר, נענע, שומר בר

שלוש עגבניות פרוסות ושני לימונים פרוסים דק

קוביות מארבעה תפוחי אדמה, קוביות מחצי ראש סלרי

מתבלים בכף דבש, מלח, פלפל, פפריקה, חמשת התבלינים.... מה שאוהבים!

מוסיפים מים רק עד כדי כיסוי.

מרתיחים, מחלישים אש.

מכינים את הקציצות

מערבבים בקערה:

חצי ק"ג בשר עוף טחון

בצל קצוץ דק

רבע ראש שום ירוק קצוץ דק

גזר מגורר דק

כמה עלי נענע וזעתר קצוצים דק

חופן עלי שומר בר קצוצים

כמה גבעולי גדילן מצוי צעירים וטריים קצוצים לס"מ או חופן עולש או חופן סלק בר

מלח, פלפל ושאר תבלינים ע"פ הטעם.

יוצרים קציצות ומניחים ברוטב, מכסים את הסיר.

על אש נמוכה כשלושת רבעי שעה.

מרור (עילת') כזה שגם נשמור על המסורת וגם יהיה לנו טעים

במעט שמן זית מקפיצים בצל קצוץ

מוסיפים חופן גדול של עילת' (עולש) קצוץ שנטבל לדקה במים חמים.

(עוצרים לדקה. שותים את המים שבהם טבלנו את העילת'- מתנה לכבד שלנו, ניקוי לחג)

מוסיפים מיץ לימון וסומק, מלח, פלפל

סלט שמחה רבה

מכינים סלט חסה או כרוב עם גזר, פלפל, מלפפון...רגיל. מה שאוהבים.

מוסיפים פרחי אביב אכילים: פרחים צעירים של חרצית עטורה, פרחי עירית

פרחי בצל, פרחי כליל החורש, כובע הנזיר, חרדל, רוקט....

טעים, יפה, בריא, אביבי ומשמח

עוד מרור טעים (חזרת)
250 גרם שורש חזרת
3 סלקים גדולים
3 כפות חומץ הדרים או חומץ בן יין (אפשר במקום לסחוט לימון)
כף מיץ לימון
כף סוכר
חצי כפית מלח

שילחו את הילדים הקטנים לחדר אחר, פתחו חלונות, עבדו בחדר מאוורר,

החזרת המגוררת משחררת אינזימים שפותחים את כל מה שנסתם בחודשים הקרים.

קולפים את השורש בקולפן, מעבירים יחד עם הסלק דרך מעבד מזון חזק.
מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים ומאחסנים בצנצנת במקרר.
כפית ג'ינג'ר מרוסק תחולל פלאים.
האמיצים מוזמנים לוותר על הסלק.

אם נשארו גירודי חזרת- שדרגו חביתה, הוסיפו לקציצות...

חג שמח!

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר