יבחוש בן שלולית

16.1.12

אחרי הגשם החזק הראשון מגרש הכדורסל של בית הספר היה מתמלא מים ולא מתייבש עד לתחילת הקיץ.

היינו מתגודדים סביבו, כל הילדים, מביטים לתוך השלולית הגדולה לראות איך נראה עולם הפוך,

יושבים על מצע פרחי עין התכלת ומחכים לראשנים שיתחזקו ויתחילו להתנועע,

אחר כך היינו סופרים את הצפרדעים הקטנות ובודקים מי הכי גדולה.

האוויר היה מבושם בריח טוב וחורפי של פריחת הנרקיס המצוי שצמח בשולי השלולית הגדולה,

זה היה לפני שתירבתו את הנרקיס, מתחו, צבעו, הרכיבו...אז עוד היה לו ריח של נרקיס, מי שזכה זוכר.

היום אין שלוליות בבתי הספר וגם לא ברוב החצרות, הפיתוח הישובי והחקלאי דוחק את השלוליות לשולי הישובים

והעיריות והמועצות מייבשות ומרססות מחשש ליתושים.

שלולית חורף היא בית גידול מימי עונתי ייחודי, מערכת אקולוגית מגוונת הנמצאת כיום בתהליך הכחדה,

היא מאכלסת בעלי חיים וצמחים ייחודיים, שיחד עם השינויים המהירים בעונה קצרה בהרכב המים,

בטמפרטורה, בריכוז החמצן ובמליחות אמורים להספיק להשלים מחזור חיים שלם בחודשי החורף

ולהמשיך לשרוד בקיץ, בתנאי חום ויובש.

משך הזמן בו קיימת השלולית משמעותי מאוד, פרק זמן קצר מידי לא יאפשר קיום מחזור חיים שלם,

משך זמן ארוך מידי ימשוך לשלולית בעלי חיים נוספים שעלולים לפגוע באיזון האקולוגי.

שלולית בריאה תמשוך אליה ציפורים במנוחה ויונקים צמאים ויגורו בה סרטנים ירודים, דו חיים המזדווגים בה

ומטילים בה את ביציהם כמו אילניות, קרפדות ירוקות, חפריות וטריטונים.

הראשנים יתקיימו מהצמחייה הייחודית והבוגרים מזחלי יתושים ומראשנים.

השלוליות נוצרות בשקערוריות טבעיות בקרקע, כמו בשולי השדה שלנו,

תקופת הימצאותה אצלנו תלויה בקצב חלחול ואידוי המים-

או בשקערוריות מעשה ידי אדם (או טרקטור)-

ליד פילטר המים של המושב, בסמוך לחווה יש שלולית שלא התייבשה כבר שלוש שנים

ולצידה סבך קנים. בקרבתה עשרות בעלי חיים מעניינים וצבעוניים

ובסבך הקנים עופות, תנים, מכרסמים ונימיות. כל עונה מביאה עימה אוכלוסיה נוספת

וקרבת השלולית לשדה מרחיבה את המגוון הביולוגי גם אצלנו.

עד לפני כמה עשרות שנים הארץ היתה משופעת בשלוליות, כ- 80% מהן נכחדו

ועל הנותרות מכריזים בשנים האחרונות כשמורות טבע ואיזור לבילוי ולמחקר.

ריסוס השלוליות מחסל את אוכלוסיית זחלי היתושים שנמצאת בשלולית בזמן הריסוס,

אך בדרך פוגע גם באויבי היתושים הטבעיים ובלעדיהם תוך זמן קצר מתקיימת התפרצות נוספת.

השלולית היא מקום בילוי אהוב ומומלץ לכל הגילאים,

גם אנחנו לא מתאפקים ובדרך לשדה נותנים קפיצה ישר לתוך הרטוב,

זה הופך את הבטן בדגדוג של התרגשות וגורם לצחוק להתפרץ,

הרי בימים ברוכים בגשם כמו האחרונים ממילא חוזרים מהשדה מלוכלכים ורטובים

אז למה שלא נהנה בדרך? וחוץ מזה הרי פעם מישהו אמר:

אתה יודע שהילדות שלך נגמרה כאשר שלולית נראית פתאום כמכשול ולא כהזדמנות

אספנו חברים מביני עניין לטיול גשם הרפתקני בשלוליות באיזור החווה,

לא זכרנו שקר לנו כשנלחמנו עם קובות של בוץ

גילינו תגליות מעניינות על האדמה ועל הצמחייה

שקעו לנו המגפיים

ומעלינו זה נראה ככה, לא מושלם? זה היה אחד הטיולים אם לא ה...

ממליצים בקור לנצל את הימים הרטובים, טיול של חמישה כוכבים!

חזרנו, איך לא? לנזיד עדשים חם ומפנק (מתכון בהמשך)

וקינחנו במאפה תפוחים ופירות יבשים מאולתר (מתכון בהמשך)

__________

והנה תשובתו של נתן אלתרמן לבעיית היתושים:

לשם מה קיימים יתושים בעולם?
יתושים, לשם מה קיימים?
מטרידים ועוקצים, דם אדם מוצצים
מן הדם מתקיימים ורק גרוד גורמים.
לשם מה הם בכלל קיימים?
יתושים קיימים בשביל צפרדעים
ובשרם לחיכם הוא ערב וטעים
קיימים הם בשביל הצפרדעים!

לשם מה קיימות הצפרדעים בעולם?
צפרדעים, לשם מה קיימות?
בביצה הן עומדות, מקרקור כבר צרודות
מיתושים מתקיימות וחירוש רק גורמות.
לשם מה הן בכלל קיימות?
צפרדעים קיימות בשביל החסידות
שאותן הן בולעות ועל רגל אחת עומדות.
קיימות הן בשביל החסידות!

לשם מה קיימות חסידות בעולם?
חסידות, לשם מה קיימות?
הן תמיד נודדות, משחיתות השדות,
גם אינן חכמות, רק להרס גורמות
לשם מה הן בכלל קיימות?
חסידות, זה ברור, מביאות ילדים
אשר יהיו אנשים נחמדים.
חסידות מביאות ילדים!

לשם מה קיימים אנשים בעולם?
אנשים, לשם מה קיימים?
הם הופכים עולמות ועושים מלחמות
לשם מה הם בכלל קיימים?
קיימים הם בשביל היתושים
אשר קיימים מדם אנשים!

לכן אל תתגאה אדם
ואל תרבה קושיות.
לכל יצור כאן בעולם יש סיבה לחיות
ואל תפגע נא ביתוש שעל אפך עומד
יבוא יום ובגללו עוד ילד יוולד
_____________

נזיד עדשים בסיר גדול משרים ללילה כוס עדשים ירוקות, כוס עדשים שחורות, כוס עדשים אדומות

(אפשר להחליף אחד מהסוגי בשעועית מש או אזוקי)

בשמן זית מטגנים בצל אחד קצוץ ומוסיפים קוביות מארבעה תפו"א, טבעות משלושה גזרים, קוביות משני קישואים,

קוביות מבטטה בינונית, קוביות מראש סלרי קטן,

מיד אחר כך את כל העדשים, כף דבש, חצי כפית צ'ילי טחון, עלה דפנה, זרעי כוסברה,

מלח, פלפל ומים. מרתיחים, מחלישים את האש לרבע שעה ומכבים.

מוסיפים ירוקים קצוצים: אנחנו בחרנו בנענע, כוסברה, פטרוזיליה, בצל ירוק והרבה טבעות שום ירוק.

____________

מאפה תפוחים ופירות יבשים (שאילתרנו ביום חמישי בחווה כי נשארו לנו תפוחים לא כל כך...)

בקערה (כ-4 כוסות) קוביות תפוחים (אפשר גם אגסים) ופירות יבשים (אנחנו בחרנו בחמוציות ואגוזי מלך).

בקערה כוס קמח כוסמין מלא, כוס קוקוס, חצי כפית קינמון, חיזקנו בטיפת גרד ג'ינג'ר, 3 ביצים,

מי ורדים לאוהבי ניחוחות, כוס תה חזק מומתק ב- 3 כפות דבש, רבע כוס שמן צמחי וכוס רסק תפוחים קנוי

או כמו שהכנו, בשיטת המגררת, כי לא זורקים תפוחים גם אם הם לא כל כך. כך:

מערבבים הכל ושולחים לתנור. חום בינוני כשעה.

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר