8.1.12

כשהחווה האורגנית היתה רק רעיון

ואנחנו היינו עסוקים בללמוד יסודות וכללים

שמנו דגש על שיעורי הטיפול בעשבי הבר,

בחודשים הראשונים עישבנו כל ציץ שביצבץ על פני השטח

וחששנו מכל עלה שמצמח ראשו גבוה מירק.

בניגוד אלינו עשבי הבר דרשו את זכותם על האדמה,

התפשטו וכבשו עד שהבנו

if you can't beat them, join them

זה לא פשוט ללמוד את תחום עשבי הבר,

יש הרבה בלבול, הרבה עשבים ולכל אחד שם ערבי,

שם עברי, שם במדריך ושם שנתן לו השף...

אנחנו התחלנו ללמוד מהערביות המלקטות אצלנו בשטח,

לנסות ולטעום בארוחות הצוות ולנסות גם להזריע ולגדל באופן מבוקר.

התוצאה הגיעה ובכמויות אבל הטעם היה אחר, פחות מרוכז ודי מאכזב.

לא התייאשנו ובסוף הקיץ האחרון ניסינו לדמות לטבע ובחרנו להזריע בשדה בעל

כמה מהעלים הטעימים ביותר.

אנחנו גאים להציג כאן את התוצאות המרוכזות והטעימות להפליא

שהעשירו את הצלחת שלנו במזון מקומי ופשוט,

אך לפני כן הנה צצה לה הזדמנות להוסיף כמה מילים על משמעות הביטוי "שדה בעל"

הבעל הוא האל הראשי בדת הכנענית, אדון העולם. אל הרעם והגשם המפרה את האדמה.

גיבור עשוי ללא חת, בידו האחת אלה ובשנייה חזיז ברק, עומד על עננים ולראשו קרני פיריון,

קולו רם כרעם והוא שוכן בהר הצפון הגשומים.

עלילותיו מסופרות בכתבים מן המאה ה- 14 לפסה"נ

שנמצאו באוּגָרִית (עיר נמל לחוף הים התיכון בצפון סוריה),

נכתב עליו ש"במגע ידו הימנית, אפילו הצבעים דוהים."

צלמית האל בעל, 12-13 לפסה"נ, כ- 25 ס"מ גובה, נמצאה במגידו.


נביאי ישראל ראו בעבודת הבעל בגידה בברית בין ה' וישראל,

בנבואותיהם הזהירו את בני ישראל מלעבוד אותו,

למרות האזהרות, בני ישראל אימצו את פולחן הבעל ושילבו אותו בעבודת ה'.

עד היום משתמשים בשם בעל בהקשר לגידולים חקלאיים התלויים בגשמים- "שדה בעל".

לעומתו, שדה שמשלחים בו את המים בצורה מבוקרת, כמו בגן הירק שלנו,

נקרא שדה שלחין, אולי על שמו של האל שלח- אל הנהרות הכנעני.

והרי שתיים מן התוצאות הטעימות ביותר:

חומעה-חמציץ-חומד-שצ'אב

זהו צמח בעל טעם חמצמץ ורענן

במזרח אירופה מכינים ממנו מרקים חמצמצים

הערבים משתמשים בו לסלט, הוא מוסיף חמיצות עדינה נפלאה

ובמטבחי שף ארופאים מכינים ממנו רטבים ירוקים לבשרים ולדגים.

מרק חמציצים:

בשמן זית בכמות נדיבה מטגנים בצל קצוץ אחד,

מוסיפים קוביות קטנות משלושה תפוחי אדמה,

טבעות משלושה ארטישוקים ירושלמיים,

שומר אחד קצוץ (לא חובה)

טבעות מגזר אחד, טבעות משתי כרישות או צרור בצל ירוק (החלק הלבן),

שני גבעולי סלרי קצוצים, שלוש שני שום פרוסות,

חבילת חומעה-חמציץ קצוצה עם גבעולים ועלים.

מוסיפים מלח, פלפל שחור, אגוז מוסקט,

או כל תערובת תבלינים שאוהבים.

טוחנים, מקשטים למעלה בתערובת עלים נותני טעם על פי העדפתכם,

אנחנו אוהבים נענע, זעתר, רוקט ובצל ירוק (שילוב מנצח).

אפשר לחזק עם לימון וצ'ילי. בתיאבון!

תרד בר-סילק-תרד משי-סבנח

עם תרד הבר אפשר לעשות כל מה שעושים עם התרד התרבותי

עליו עדינים יותר, משיים, ערכו המזין גדול משל התרד התרבותי

ובעיננו גם טעמו משובח יותר,

כדאי להשתמש בו מיד עם קבלתו שכן הוא מאבד מערכו התזונתי לאחר כמה ימים.

אנחנו אוהבים לשלב אותו בסלט של הבוקר ובחביתה בערב.

סלט תרד בר

בקערה גדולה מערבבים

עלי סלק בר, מעט עלי חסה, שני גזרים מגוררים,

חצי שורש סלרי מגורר, סלק גדול מגורר, חופן בצל ירוק קצוץ,

כמה עלי נענע קצוצים, חופן שום ירוק קצוץ.

שמן זית, לימון, מלח, פלפל....אוייש!

אורז פרא עם תרד בר

מבשלים כוס אורז פרא.

מטגנים בשמן זית (בנפרד) בצל קצוץ אחד, שלוש שני שום,

ריבועי גזר אחד, ריבועי קישוא אחד, פרוסות משומר אחד

(מה שאוהבים וכל ירק מוסיף עוד טעמים).

טיגון קל, מהיר, כשתי דקות, לשמור על פריכות.

ממליצים להוסיף בזמן הטיגון כפית דבש או סילאן.

מתבלים במלח, פלפל, תערובת חמשת התבלינים

(או נגיעת קינמון, אגוז מוסקט, זרעי כוסברה...אקזוטיקה).

מכבים את האש וזורקים לתוך הירקות החמים

חופן מכובד של עלי תרד בר וחצי כוס ירוקים כמו פטרוזילה,

כוסברה, נענע, זעתר, בצל ירוק...הכל או חלק משתלב מעולה.

מערבבים בין הירקות לאורז החם לא לפני שזורקים לתוך הסיר חופן חמוציות.

כמה טעים...

________________

ולמי שהתמיד והגיע עד לפה אנחנו רוצים לחרוג ממנהגנו

ולהמליץ על מסלול לטיול שישי או שבת לכל המשפחה,

פה ממש על ידנו, שביל נחל חרוד.

אנחנו רוכבים אותו עם אופניים אבל הוא מתאים לכל סוגי הרכב ולכל הגילאים,

כדאי להיכנס דרך מאגרי המים ובריכות הדגים של חפציבה:

מים וציפורים

בריכות דגים (שיטות הגידול והצפיפות הם נושא לדיון בפני עצמו)

שדות העמק היפים

עצי שקד בעונה הזו הם במצבם היפה ביותר

עלווה המתחילה מלמטה וענפים ורודים חשופים מלמעלה

ימים יפים, מלאי אושר

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר