צמח פשוט

גם אני יודעת להצביע על צמח בר, לציין את שמו ולהרשים את הסובבים, יופי טופי.

המייל השבועי הפעם מוקדש לצמח שנובט באהבה.

בכל שנה, שנייה לפני הגשם הראשון, כשהאדמה בקועה ומייחלת

מטפסים ועולים ממנה הלבבות הקטנטנים, הבטחה לימים ירוקים.

לחווה מגיעים מורים לטבע, מדריכים, מלקטים...

איך זה שדווקא הצמח הכי מעניין, מתבטל בהינף יד המדריך, כי כל ילד מכיר.

בשבוע שעבר התארחה אצלנו קבוצת סיירים מקצועית.

כדי להוכיח טענתי כיבדתי אותם בסוף הסיור בסלט ירוק מאלפי נבטי לבבות.

והמתכון כזה:

אוספים אלפי נבטי לבבות (הם גדלים בקבוצות עצומות, חותכים עם סכין אגדים של מאות)

מוסיפים כמה נבטי חרדל, כמה נבטי רשאד, שלושה עלי נענע קצוצים, תמר אחד קצוץ

שמן זית, לימון, מלח.

והתגובות..."וואו! מה זה העלים הקטנטים"?

"צמח הלבבות, הוא גדל אצלנו בכמויות, לא ראיתם"?

"לא"

צריך לעצור ולהתכופף בשביל לראות את מרבדי האהבה הירוקים

הם משתנים עם כל יום שעובר, גובהים ומתעגלים, מתעבים ונפרשים

ואז, כשהמסיירים מזהים את החלמית, היא כל כך פשוטה וברורה

שהם מדלגים עליה.

כששיירות המזון התקשו להגיע אל ירושלים בעת המצור הערבי במלחמת העצמאות

והנצורים התקשו להגיע למקורות מזון,

שידרה תחנת הרדיו "קול המגן"היצירתית מתכון לקציצות חוביזה

(שמן, מלח וחוביזה,מי שידו משגת יוכל להוסיף אבקת ביצים).

רדיו עמאן שהתרגש מהידיעה וראה בכך סימן שהיהודים הגוועים ברעב יכנעו בקרוב

הודיע למאזיניו כי היהודים אוכלים בינתיים עלי מאכל לחמורים ולבהמות.

זה נשאר בהיסטוריה, קסמה של החלמית הוא אינסופי.

היא נובטת מסוף הקיץ וטובה למאכל עד תחילתו.

הנבטים המקסימים הם תוספת לסלטים, ללקטים, ליוגורט,

העלים הצעירים, לסלטים, כתוספת לאורז,

העלים הבוגרים והגבעולים למרקים, פשטידות, קציצות, תבשילים.

הפרחים הצעירים הטעימים לקישוט סלטים

והפרי הצעיר פשוט ככה, בשביל להיזכר בשיטוטי הילדות.

החלמית עשירה מאוד בויטמין A ובויטמין C, כל חלקיה מכילים ריר מחטא,

יעילה נגד שיעול, אסטמה, בעיות בדרכי הנשימה, זיהומים בדרכי השתן,

משתנת, מזרזת קצב חילוף החומרים, מחזקת שורשי שיער,

מקלה על כוויות, צריבות סרפד, עקיצות חרקים, אקנה ובעיות עור.

רקיחות:

לשיעול, בעיות בדרכי הנשימה:

מרתיחים המון עלים בקומקום מים, ממתיקים או לא ושותים.

אפשר ליבש את העלים לחליטות.

לטיפול בבעיות עור בפנים או טיפול בריאות ויופי לפנים:

קוטפים את כל חלקי הצמח, קוצצים בבלנדר, משפשפים כמה דקות את העור.

משאירים על הפנים לכמה דקות ומסירים.

למשקיעים: להוסיף קצת דבש וקוואקר.

עקיצות חרקים וסרפדים:

לטבול במים רותחים כמה עלים ולהניח רטייה על האיזור העקוץ.

זיהומים בדרכי השתן:

קוטפים הרבה מכל חלקי הצמח, טוחנים בבלנדר, מסננים ושותים את המיץ.

או בבלנדר שטוחן את כל המרכיבים למיץ.

ובעונה הזו כשהעלים עוד רכים הכי טוב להוסיפם לסלט.

כל מה שמכינים עם תרד או מנגולד אפשר להכין גם עם חוביזה.

קציציות, פשטידות, מילויים לבצקים...

סלט חוביזה

מאדים בצל ושום בשמן זית. מכבים את האש.

מוסיפים למחבת החמה הרבה עלים צעירים של חוביזה,

עלים מצמחי תבלין אחרים שיש בבית ושאוהבים, לימון, מלח, פלפל.

פירה-חוביזה

מרככים תפוחי אדמה לפירה, מעבירים לקערה ומועכים עם מזלג באופן גס.

ובינתיים:

מאדים פרוסות בצל, פרוסות שומר, טבעות קישוא או קוביות חציל, ופרוסות שום

בכמות נדיבה של שמן זית (הוא יתבל אח"כ את הפירה).

מוסיפים כמה עלי מרווה, טימין, זעתר, אחד או כולם, אנחנו לא בעניין של דיוקים.

מוסיפים שקית גדולה עלי חוביזה צעירים או בוגרים חתוכים, תערובת חמשת התבלינים

(או אגוז מוסקט),מלח, פלפל, כמה כפות טחינה מלאה גולמית, מעט סילאן או דבש.

ושופכים על תפוחי האדמה. המושחתים מוזמנים לגרר גבינה מעל ולהכניס לתנור חם.

מתאים גם כרוטב לפסטה.

כמובן ששקשוקה מחוביזה וחביתה מחוביזה,

אבל הכי טעים לאדות בשמן זית חם חוביזה קצוצה, שום, פטריות ובצלצלים,

מלח, פלפל ובאותו מחבת לצידה, עם השמן המתובל לטגן ביצת עין.

אם אין ברירה מפוררים למעלה קצת גבינה בולגרית.

ובדיוק בעונה שעלי הגפן סיביים עלי החלמית יכולים להחליף מקומם ולעטוף ממולאים.

טעים לפחות כמו עלי הגפן.

תהנו (-:

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר