אורגני-מאחורי הקלעים
בדיוק לפני חצי שנה ברביעי למרץ סיימנו לקטוף ירקות חורף בשטח המערבי ונפרדנו ממנו למנוחה.
בכל תקופת האביב והקיץ לא דרכנו עליו, נתנו לשאריות הירק והעלים להירקב
ולבעלי החיים ליהנות מאיזור מחייה ריק מאדם ועשיר במזון.
הרקבובית, הדשן האורגני (קומפוסט) שנוצר מהירקות, טייבה את הקרקע לקראת החורף הקרוב.
כך זה נראה אתמול בבוקר, שאריות מהחורף הקודם:
כרוב אדום ולבן, קולורבי אדום ולבן, סלרי, כרישה ומנגולד.
זה אולי נראה ערימת זבל אבל זה הבסיס לדור הבא, בלי דשנים, חומרי הדברה...
ככה, פשוט. כמו שהטבע התכוון. מתכופפים ומריחים ריח של אדמה בריאה ועשירה.
_____________________
בשלב הראשון הופכים את האדמה, פוצעים רק שכבה דקה, לא חופרים לעומק,
השכבה הכי טובה של האדמה היא העליונה והמטרה היא להכניס את שארית הירקות פנימה וגם לאוורר.
כבר נראה יותר טוב, נכון?
_________________
ועכשיו מסמנים את הערוגות,
מתלמים, מתחחים, מעגלים...
פורסים קווי טפטפות ומעליהם ניילונים.
האדמה מתחת לניילון מתחממת ומזרזת את תהליך יצור הדשן ע"י פירוק הירק.
החום צורב זרעי עשבים שוטים ולא נותן להם לנבוט עם הגשם הראשון.
לעשבים השוטים תפקיד חשוב בשמירה על איכות שורשי שכניהם (הירקות),
יחד עם זאת קצב גדילתם מהיר משל הירק וע"י חסימת האור הם מונעים ממנו להתפתח,
לכן למרות שהעבודה כך קשה יותר אנחנו פורסים את הניילון בקווים ולא כיריעה אחת על פני כל השטח.
הדבר יקל עלינו את הקטיף, העישוב ידרש רק בין הערוגות ולא נשתמש בניילון מיותר.
בעוד כשבועיים, נזרים מים דרך הטפטפות, נחורר חורים דרך הניילון ודרכם נשתול את שתילי החורף.
הניילון יגן על השורשים מפני הקרות הלייליות ויתמוך בירק לכל אורך החורף.
ככה מגדלים ירק בריא, חזק וטעים.
זו האחריות שלנו כלפי עצמנו וכלפי ילדנו.
זו האחריות שלנו כלפי האדמה, היא הבית שלנו ומקור קיומנו.
זו האחריות שלנו כלפי בעלי חיים, הם השותפים שלנו, לא נוכל להתקיים בלעדיהם.
_______________________
ומה עם שטחי הקיץ? גם הם מבקשים מנוחה.
אנחנו נפרדים מהשטח, משאירים עליו את כל השאריות,
מפנים מקום לבעלי החיים להתרבות ברווחה (אנחנו בעד צדק חברתי).
נחזור אליו בהתרגשות ישר לפריחות האביב.
 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר