דבר אלי בפרחים

זר פרחים אביבי אכיל (חוטמית, שמיר, לבנדר, עירית, רוקט, כובע הנזיר, מרווה)

בא האביב ואיתו הפריחה, לא זו מהאלרגיות, אנחנו מתכוונים לצבעוניות

שמילאה את תפאורת חיינו בימים האחרונים וביניהם הפרחים למאכל

חליטת ורדים ופרחי תבלין, סלט ירוק עם פרחי כליל החורש, רוקט, כובע הנזיר, פרחי כוסברה, פרחי לבנדר, פרחי רוזמרין

ישנם פרחים שהתרגלנו לקרוא להם ירקות, ביניהם הברוקולי, הכרובית

והארטישוק. אלו פרחים סגורים שאנחנו אוכלים במצב ביניים

בין הניצן לפריחה המלאה.

אז הנה, בלי להרגיש עברנו את מחסום הפרחים,

בואו ננסה צעד אחד הלאה....

ירקות החורף מתבגרים ומעלים עמודי תפרחת ליצירת זרעים לעונה הבאה,

טעמם בדרך כלל מעודן מהירק, הפרח נושא את אותן סגולות

ואפילו הטבות נוספות:

פרחי בטטה בגוון לילכי (לסלטים).

פרחי בצל לבנים בטעם בצלי-דבשי מעודן (כדור לבן וחגיגי עטוף הינומת משי

לבנה-שקופה, מעולה בכל סלט, רוטב, אורז, מרק פטריות או מרק בצל).

אורז חגיגי עם פרחי בצל, פרחי שמיר, פרחי בזיליקום ופרחי זעתר וגם פרחי בצל

(הילדים קוראים להם ביסלי בצל בגלל הטעם והקראנצ'יות, טעימים להפליא)

וגם פרחי פרי:

פרחי תפוחים ורדרדים מתקתקים (במשקאות ובקינוחים).

פרחי פסיפלורה מיובשים, בעלי טעם מתקתק,

מעולים לחליטות בעלות תכונות מרגיעות.

פרחי הדרים מתוקים ומבושמים (נהדרים בלימונדה או תה, מתאימים לריבה

או כעלים מסוכרים, ממתק לילדים וכמובן להכנת מי זהר).

אביב בכוס תה (חליטת פרחי הדר)

ניחוח האביב בפרחי התבלין:

פרחי בזיליקום לבנים (בטעם בזילי מרומז, לפסטות ולסלטים).

פרחי רוקט צהובים (טעמם מפתיע, מריר-דבשי מתקתק, משדרגים כל סלט עלים ירוק).

פרחי כוסברה, שמיר ופטרוזיליה לבנבנים (טעימים מאוד, תוספת ליוגורט,

לחביתה, לסלט, למרק).

פרחי עירית סגלגלים (טעם בצלי מעודן, טעימים להפליא מעל כל סלט, מפתיעים בצ'יזיקי,

מעולים לצד תפוחי אדמה אפויים ומרהיבים ביופיים, כדור תפרחת קטן ומושלם).

פרחי זעתר ורוזמרין (טעמם עדין ולא משתלט, הפתעה נעימה וטעימה במיוחד

בסלטים, במרקים, על ירקות אפויים, מתאימים לרטבים לעוף,

רטבים על בסיס יוגורט ובעיקר על גבי ובתוך מאפים).

פרחי לימונית ורודים, פרחי לבנדר כחולים- סגולים, גרניום לימוני בפריחה ורודה,

יסמין לבן ריחני ופרחי מרווה סגלגלים

(מקפיאים בתוך קוביות קרח ומצרפים למשקה בשבת חמה,

לחליטות חמות, תוספת שעושה את ההבדל בסלט פירות,

למכיני גלידה ביתית שרוצים להפתיע בטעם, צרפו אותם פנימה).

מתחשק לי כליל החורש שלב למתקדמים:

לריבה, לתוספת לגלידה, לסלט פירות, לבישום קנקן מים, לתה ולהקפאה בקוביות קרח:

נקטוף מהפריחה המרהיבה המתקתקה-חריפה של כליל החורש (מתאים גם להקלה על שיעול)

ומעלי ורדים מבושמים בניחוח טבעי.

לקישוט סלט, לתיבול כריך ובקנקן שתייה: כובע הנזיר בעל טעם צנוני

(גם אותו יש הממלאים, לתשומת ממלאי פרחי הקישואים),

אמנון ותמר בעל טעם עדין ומתקתק

והיביסקוס- אמנם בעל טעם תפל, אבל הלו, מתי לאחרונה אכלתם סלט עם אפקט הוואי?

ומה עם ציפורני חתול (קלנדולה)? שזקני השבט קוראים להם עד היום זעפרן לעניים

משום שעלי הכותרת רוויי הפיגמנטים שנפרסו להתייבש על גגות הבזלת של טבריה וצפת העתיקות

צבעו בכתמתם כל תבשיל. טעמם מתקתק והם מתאימים במצב מיובש לחליטות המיועדות להרגעה.

ונסיים בפרח האביב האהוב עלינו מכולם, שחצן ומתנשא, מודע ליופיו:

חוטמית זיפנית (שבמארזי עלי הבר של החורף צירפנו גם את עליה),

ניצני הפרח נהדרים לחליטה חמה במקרים של בעיות בדרכי הנשימה והצטברות ליחה.

טחינה עם פרחי שום, פרחי עירית, פרחי פטרוזיליה ופרחי רוקט, טעם גן עדן

ובכל זאת כמה תזכורות: פרח שלא מכירים- לא טועמים,

בחלק מהפרחים רעלנים טבעיים המרחיקים מזיקים.

יש ילדים (וגם גדולים) שאלרגיים לאבקנים מסוימים.

חשוב לדעת שבגינות ציבוריות, ברוב הפרדסים ובשולי דרכים

המועצות ובעלי השטחים מרססים את הפרחים והעצים בחומרים דוחי חרקים וצורבי עישבייה.

איך נסכם? ממילא לא נצליח כמו חיים נחמן ביאליק.

נצרף את הזמנתו המופלאה לסיור אביבי:

קוּמִי צְאִי, אֲחוֹתִי כַלָּה,

קוּמִי צְאִי, קוּמִי צְאִי

בְּשׂוֹרַת אָבִיב לָךְ הֵבֵאתִי:

מֵאֲחוֹרֵי גֶדֶר גַּנִּי

נִרְאָה צִיץ, נִרְאָה צִיץ,

נִשְׁמַע קוֹל הַדְּרוֹר עַל-בֵּיתִי

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר