עדשים-עדשים- עדשים

קטנייה עשירה בחלבון ודלה בשומן, בעלת סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, ויטמין A, ויטמין B1, מגנזיום וחומצה פולית.

מתאימה מאוד לנשים בהריון, לסובלים מכולסטרול גבוה, למעוניינים לאזן רמת אינסולין ולשואפים להוריד לחץ דם.

בגלל כל האיכויות מתאימה לכל אחד מבני המשפחה וכדאי להכניסה לתפריט באופן קבוע.

אין כמעט הבדל בין העדשים השונים. השחורים, החומים והירוקים נוטים פחות להתפרק בבישול,

הכתומים והצהובים הופכים לעיסה.

קציצות עדשים שחורות אפויות

אני אוהבת מתכונים שמשלבים בריאות, טעם עשיר והכי הכי חשוב לא מלכלכים הרבה כלים:

במעט שמן זית מטגנים כמה דקות בצל ושום, מוסיפים כוס עדשים שחורות, כוס מים,

מחלישים את האש ומכסים את המחבת עד שהעדשים יספגו את המים ויתרככו.

אם צריך מוסיפים עוד מים.

זה לוקח בערך חצי שעה, בינתיים קוצצים עשבי תיבול (כמות של ספל בערך).

לא משנה איזה, מה שאוהבים ויש בבית.

היום עירית, טימין, ובזיליקום, הוספתי גם גרידת גזר.

כשהעדשים מתרככים מכבים את האש, מוסיפים אליהם את עשבי התיבול,

שתי ביצים קטנות או אחת גדולה, מלח, פלפל, אפשר בהרט ושמונה כפות פירורים.

(היום שמתי 4 כפות נבט חיטה ו-4 כפות שומשום,

כמובן שאפשר פירורי לחם, סובין חיטה, שומשום שחור....)

לוקחים פטיש שניצלים וחובטים קצת בעיסה בשביל למעוך חלק מהעדשים (לא חובה).

ועכשיו בעזרת שתי כפות מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפיה גבעה, גבעה (כמו עוגיות).

מכניסים לתנור חם מאוד.

(בגלל שאני אוהבת לנצל עד תום אנרגיה מבוזבזת,

חציתי דלורית לאורך, הוצאתי לה את הגרעינים, הפכתי על גבי נייר אפיה וצירפתי לתנור,

ככה, בלי שום תוספות).

אחרי עשר דקות מוציאים את הדלורית, ממלאים את השקע שלה בשתי כפות טחינה גולמית וכפית סילאן

מניחים את הקציצות האפויות ליד, מצלמים ומגישים לחבר'ה.

ארוחה שלמה ומשביעה, כל כך מפתיעה וטעימה, מלאה ערכים תזונתיים ודלת קלוריות.

בקרת נזקים (דורש ניקוי): קרש חיתוך, מחבת ומכסה, תבנית אפיה. יצאתי בזול.

מרק עדשים כתום שמתאים לקיץ ולחורף

דווקא בקיץ, לא בעונת המרקים נקטפים רוב הירקות הכתומים.

זו העונה שהם הכי טריים ומתוקים. אנחנו לא מוותרים ומכינים מרק כתום קליל.

מזמינים חברים למרפסת או לחצר ופותחים בקבוק יין אדום:

מקפיצים בצל קצוץ אחד, שתי שיני שום, קוביות בטטה בינונית,

קוביות דלורית או דלעת (או שתיהן), טבעות מגזר אחד,

מוסיפים כוס עדשים כתומות, חצי כפית ג'ינג'ר מגורר, כף סלרי מגורד

עלה מרווה, כמה עלי תימין, כמה עלי זעתר או רוזמרין,

שתי כפות סירופ מייפל (אמיתי בבקשה), מלח ים, ופלפל לבן.

מערבבים ומוסיפים שתי כוסות מים ומרתיחים לרבע שעה עם מכסה.

מתקנים תיבול.

מכבים את האש ומוסיפים שתי כפות טחינה גולמית, בצל ירוק או עירית קצוצים,

פטרוזיליה כוסברה ושמיר קצוצים.

מזגנו לתוך כיכר לחם איכותית אבל בת שלושה ימים שהתייבשה.

הנוזלים נספגו בלחם והעשירו את טעמו.

לצד המרק הגשנו צ'יזיקי (יוגורט, מלפפונים, נענע, שום, עירית) ויין אדום

כשהמרק חוסל טבלנו את שארית הלחם ביוגורט הטעים.

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר