כמה עובדות בנושא ירקות

יֶרֶק או יָרָק?

אפשר לומר כך וגם כך. שתי ההגיות מופיעות בתנ"ך. יש המגדילים ואומרים שיֶרֶק הם עלים ירוקים ויָרָק הם הירקות הגדולים.

עגבנייה

*שמה הגיע מרעיון של כותבים עבריים שקראו לה כך מלשון עגבים כיון שבזמנים קדומים שימשה העגבנייה כירק המרמז לאוהבים או כפי שמופיעה בערך "עגבנייה", שמקורו בשורש ע.ג.ב – במשמעות 'חיזור' – והוא ניתן לה על ידי יחיאל מיכל פינס בהקבלה לכינויהּ העממי באירופה "תפוח אהבה". הרב קוק הסתייג משם זה, שיש לו קונוטציה מינית, והציע את השם "אדמונייה", אך דעתו לא התקבלה. אליעזר בן יהודה הציע את המילה "בַּדּוּרָה", שהיא צורה עברית למילה הערבית "בנדורה". במשך כשני עשורים התקיימו "עגבנייה" ו"בדורה" זו לצד זו ולכל אחת תומכים משלה. עם הגעת החלוצים לארץ־ישראל הורחבה דריסת הרגל של "עגבנייה" והיא הפכה למילה השלטת.

*הוויכוח בשאלה האם העגבנייה היא פרי או ירק הגיע עד לבית המשפט העליון של ארצות הברית שפסק ב-1893, במשפט ניקס נגד הידן, שהעגבניה היא ירק. למען האמת מכיוון שהפרי מוגדר כבעל גרעינים והירק הוא החלק שאנו אוכלים מהצמח, העגבנייה היא פרי וגם ירק.

*שטויות במיץ עגבניות - הביטוי הושאל לעברית מביטוי גרמני - Quatsch mit Soße (הבלים ברוטב).
*האם תהליך החימום הורס את הליקופן, מונע המחלות שבעגבנייה? לא, ומחקרים אף הוכיחו שהחימום עוזר לליקופן להיספג יותר טוב בגוף.


תפוח אדמה
*תפוחי אדמה הובאו ארצה לראשונה על ידי פקידי הברון רוטשילד, בסוף המאה ה-19.
*תרופת סבתא לכאב ראש - פורסים פרוסות תפוחי אדמה סביב הראש וקושרים עם מטפחת.
*את תפוח האדמה שלנו נבחר ללא כתמים ירוקים שמשמעם-רעל.
*מרבית חומרי התזונה והסיבים נמצאים בקליפה לכן מומלץ לשטוף ולאפות עימה.
*להעלמת פגמים בעור, כולל כוויות מומלץ לשטוף אותם עם מיץ תפוח אדמה.
*נסו לנקות את כלי הכסף שלכם במים שבהם בושלו תפוחי אדמה.

גזר
*אם תאכלו הרבה גזר תצהיבו. אין בכך סכנה מלבד לצד האסתטי.
*אין דבר כזה גזר גמדי. זהו גזר שנשלף מהקרקע בטרם הגיע לשיא גודלו.
*כמו העגבנייה גם גזר מבושל בריא ומזין יותר מגזר טרי.


סלק
*מחקרים מרחבי העולם הוכיחו כי שתיית מיץ סלק, בכמות של חצי ליטר ליום גורמת להפחתת משמעותית
ברמת לחץ הדם.

חסה
*את החסה נבחר כהה ככל הניתן. ככל שהחסה בהירה יותר כך היא תכיל בדרך כלל כמות נמוכה של הוויטמינים Aו- C, ושל ברזל וסיבים. עלים בצבע ירוק כהה מכילים מגנזיום, ברזל וקלציום, והם מהווים מקור טוב של לוטאין וזיאקסנטין - שני נוגדי חמצון חיוניים.
 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר