ימי ראשית 2015

 

ימים של תחילת החורף מחמיאים לשדה האורגני-

חמים, קריר, גשום, שימשי....בדיוק במידה בכדי שהירקות יגדלו וימתיקו,

מספיק קר בשביל שהנברנים יעדיפו להעביר את רוב שעות היממה בשינה מתוקה,

מספיק חמים בשעות הצהריים בשביל שהעלים יתפרסו ויקלטו אנרגיה מחזקת,

מספיק קר כדי שרוב החרקים הרעבים ינמיכו את קצב חילוף החומרים שלהם,

מספיק חמים בשביל שירקות קיציים יצליחו להבשיל בחממות,

 

כך יוצא שידינו מחליפות מאות ארגזים של תוצרת עסיסית מידי יום

מהשדה, לבית האריזה, לחנות, למשלוחים...

בשבילנו, שרוב השנה אנחנו מתרוצצים בין החום, ליובש, למזיקים...נלחמים על כל ירק

זוהי עונת אור שמפנקת אותנו בטוב, בגאווה ובברכה.

(ואפרופו גאווה) אנחנו מזכירים שאתם מוזמנים אלינו לשדה למלא את מצברי החושים.

 

 

בחורף ריחות הבוקר חדים ואי אפשר לשבוע ממראות הטל המנצנץ על העלים

ומכפיל את מראה השדה פי מליוני טיפות זהרוריות

 

 

הרסיסים חושפים עבורנו קורי עכבישים מזנים זעירים שבדרך כלל נסתרים מעינינו

הם נפרשים בין הרגבים הקטנים ביותר בשולי השדה

 

 

גם החוגלות אוהבות את החורף, בדיוק עכשיו מתחילים משחקי החיזור של הזכרים מול הנקבות,

זוהי העונה בה החוגלות יפות מתמיד, נוצותיהן מבריקות, צבעיהן ברורים והן מדושנות מהרגיל.

 

האמת היא שבעיניי הם העופות הפחדנים ביותר בעמק

בדרך כלל אני עוד לא שמה לב שהגעתי לשדה והן כבר מתעופפות בבהלה

בצווחות אימה ובמשק כנפיים היסטרי

ועכשיו, בתחילת עונת החיזור הם כל כך עסוקים בעצמם וברושם שיווצר

שאפשר להתקרב בשקט ולצפות במי מרשים את מי.

_____________________________

 

 

כשמתחמם אנחנו יוצאים לזרוע שום, בצל יבש, תפוח אדמה אדום ותפוח אדמה לבן

אלה גידולים ארוכים שאוהבים קור ומתמזגים בהנאה כמה חודשים מתחת לאדמה הקרה

עד שמגיעים לבשלות באביב.

התהליך ידני ואיטי והשמש מושכת אותנו להשתרע על האדמה לכמה חלומות בהקיץ

כך שעד שאנחנו מסיימים כמה שקים, בערוגות שליד כבר נוצר הקסם.

 

________________________________

 

 

בפינת הקומפוסט הלחה שבקצה השדה מוקמת לה חווה חדשה.

שאריות הירקות שהשארנו לפירוק בעונות הקודמות מתעוררות לחיים חדשים

 

דלורית יוצאת מדלורית

 

קישואים, סוף והתחלה

 

תפוחי אדמה, יש כבר כמה מוכנים...

 

מלפפונים, ישרדו את החורף?

 

בצלים בריח חריף

 

נבטי פטרוזיליה צעירים

 

דלעות מתעוררות

 

בתחתית הערימה נוצר הדשן ומשם אנחנו אוספים זבל איכותי ומפזרים על הערוגות.

 

___________________

 

 

בחורף האיזון הביולוגי לא תמיד מתאים לנו לתוכניות...

הבזים המרשימים זללני העכברים מתקשים למצוא שלל מתרוצץ בימים קרירים

וכמו העורבים הם מתקיפים את התורים והיונים, מסתירים אותם בין העשבים

ומנקרים מהם את תכולת בטנם.

 

______________________

 

בחממות ירקות קיץ- עגבניות, מלפפונים ופלפלים.

דווקא ירקות הקיץ שרוב הפעמים מתעלפים מהחום או נכנעים למזיקים

נהנו עד השבוע בחממות המכסות אותם, כמעט אף חרק לא גירד להם באוזן,

המים נקיים וטעימים, העלים לא מזיעים ומושכים אליהם פטריות ונבגים,

ירקות שכנים לא מתעלפים לידם ומעליהם וממלאים את האוויר בריח ריקבון חמוץ.

החיסרון היחיד הוא שזמן ההבשלה מתארך ולפעמים עוד ועוד מתארך...

מכיוון שהשבוע התחיל קר מהרגיל אנחנו מתחילים לחשוש לגורל העגבניות

והבוקר, נלחמים ברוחות אטמנו את החממות מכל הכיוונים.

 

 

הבוקר התעוררנו ליום קר במיוחד והחזאים מבטיחים סערה בהמשך השבוע...

לצד השמחה על הגשם והשפע שהחורף מביא עימו מתעורר החשש מהקרות.

מרחביה ממוקמת בעמק יזרעאל וסובלת מלילות מרובי קרות.

בלילות כמו הלילה וכאלה הצפויים השבוע, ירקות העלים קופאים

בתנאי קור קיצוניים לאיזור, המים שנוהגים להתרחב מתחת לטמפרטורה של 4 מעלות,

מתרחבים בנימי הצמחים ומפוצצים אותם, מה שגורם למותו של הירק.

כבר הבוקר נתקלנו בכמה ירקות עלים קפואים ובהמשך השבוע וודאי בעוד.

אנחנו פורסים יריעות ניילון גדולות שמשמשות כחממה קטנה על חלק מהערוגות

וגם פותחים השקייה! בלילה על מנת שהמים לא יאפשרו לשורשים לקפוא.

ואחרי הסערה נחזור לשגרת חורף ישראלי טוב!

______________________________________

 

שתהיה לכולנו שנת 2015 טובה

בדיוק בטמפרטורה

בדיוק בצבע

בדיוק בטעם

 

 

 

 

 

 
טוב השדה - הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל

אגריאור - פיקוח ואישור של תוצרת ומוצרים אורגנים

מדינת ישראל - משרד החקלאות ופיתוח הכפר